Спираме вноса на работници

29.03.2009 | 13:44
по статията работи:
Министър Масларова прогнозира под 7% безработица за март
Спираме вноса на работници


България ще спре изпълнението на двустранните споразумения за внос на работници от трети страни. Това съобщи зам.-министърът на труда Димитър Димитров, цитиран от БНР и Дневник.bg. Причината са затрудненията във вътрешния трудов пазар. През миналата година заради недостига на квлифицирани кадри у нас започна внос на кадри, най-вече от Виетнам.

Министърът на труда Емилия Масларова днес прогнозира, че през март безработицата ще остане под 7 на сто при 6.68% през февруари. Днес тя потвърди, че до края на този месец ще стане известно кои компании ще бъдат одобрени да участват в държавната програма за компенсации при намалено работно време. Синдикатите могат да наложат вето на някои дружества, предупреди Масларова, цитирана от Агенция "Фокус".

По програмата са кандидатствали 322-ма работодатели. Те очакват 18 хил. техни работници да получават от държавата по 120 лв. в продължение на 3 месеца като компенсации за преминаването им на намалено работно време. Най-много молби са получени от дружества в Благоевградска област – за 2945 работници, следвани от Стара Загора с 2300, Пловдив – 980. Най-малко молби са получени от област Кюстендил – само трима работодатели подали такива заявления за 41 работници.

Работа е намерена на 3 200 души по националната програма "Социални услуги в семейна среда". Други 28 хил. души са включени в програмата "От социални помощи към заетост". Асистенти на хора с увреждания са станали други 9 хил.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...