Спират блокове на ТЕЦ "Марица Изток" 1

03.03.2013 | 17:13
по статията работи: Петя Бързилска
Причина е свитото вътрешно потребление. Мощностите ще се пуснат при увеличаване на потреблението
Спират блокове на ТЕЦ "Марица Изток"

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) разпореди спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ „Марица Изток” - 2, както и Втори блок в ТЕЦ „Марица Изток” - 1 и два от общо 4 блока в ТЕЦ „Марица Изток” - 3, съобщава пресцентъра на ЕСО, предаде Агенция "Фокус".

Спирането се налага заради изключително ниския износ на електроенергия от страната, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата. Същевременно капацитетът на мрежата е 1300 мегавата. Причина е и свитото вътрешно потребление от 3600 мегавата през деня и 3300 мегавата през нощта. Целта е осигуряване на баланса и сигурността на Електроенергийната система на страната, съобщават от ЕСО.

В ЕЕС няма включени мощности и от ТЕЦ „Варна” и ТЕЦ „Димитровград”. Според Митю Христозов, директор в Централно диспечерско управление, към ЕСО ЕАД, тези месеци винаги са критични за системата, тъй като има много вода в язовирите и ниски товари в системата.

Тази година в допълнение има и голямо производство на електроенергия от ВЕИ. Средното производство от соларни мощности на 3 март се движи в рамките на 750 мегавата.

В петък от Централно диспечерско управление към ЕСО са разпоредили на всички термични централи да разтоварят мощностите и да работят на строго минимални товари, защото няма потребление в България.

Ръководството на Електроенергия системен оператор се ангажира с възстановяне на спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износа се върне в нормални граници. Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те част от микса, който ДКЕВР определя

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

dorn dourd 03.03.2013 | 18:19
Че те вече соларите са достигнали един блок от АЕЦ.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...