Спират субсидиите за земеделие над 300 хил. евро

25.07.2014 | 18:35
по статията работи: Мария Стоянова
За това се споразумяха Министерството на земеделието и браншовите организации в сектора
Спират субсидиите за земеделие над 300 хил. евро
Снимка: Sxc.hu

Субсидии над 300 хиляди евро няма да се изплащат от следващата година. За това се споразумяха Министерството на земеделието и браншовите организации в сектора.

Остава предложението на държавата всички дребни фермери да получават по 1250 евро годишно, въпреки настояването на земеделските организации.

Идеята за таван на евросубсидиите дойде от самите земеделци, включително от зърнопроизводителите, които години наред бяха сочени като основните получатели на свръхсубсидиране.

В сегашния вариант на концепцията сумите над 150 хиляди евро ще се намаляват с 5%, а тези над 300 хиляди няма да се изплащат, като преди тавана, от сметката ще се изваждат разходите за заплати, данъци и вноски за социално осигуряване.

Съгласно прогнозните данни от 2013 г. се очаква през различните години в периода 2015-2020 г. намалението да засегне между 35 и 78 фермера.

По искане на фермерите спестените пари ще се прехвърлят към Програмата за селските райони и ще се насочат към финансиране на животновъдство, зеленчукопроизводство и биопроизводство, пчеларство и към програмата за малки земеделски стопанства.

Уточнено е понятието "активен фермер", като за такива ще бъдат признавани земеделци, които формират поне една трета от дохода си от селскостопанска дейност и само такива фермери ще бъдат подпомагани.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...