Справка за международните сили, участващи в либийската криза

22.03.2011 | 09:36
по статията работи:
Към момента страните участващи в коалицията са Франция, Великобритания, САЩ, Канада, Италия, Дания, Норвегия, Испания, Катар, ОАЕ и Белгия
Справка за международните сили, участващи в либийската криза

Справката е за военния потенциал на страните от международната коалиция, ангажиран в либийската криза, съставен от Ройтерс и цитиран от БТА.

ФРАНЦИЯ

Около 20 френски бойни самолета оперират в Либия, вкл. многоцелеви "Рафал", изтребители "Мираж" и най-малко един разузнавателен "АУАКС". Зоната им е в радиус от 100-150 км около бастиона на бунтовниците Бенгази. Към либийското крайбрежие е потеглил и днес ще бъде готов за действие самолетоносачът "Шарл де Гол" с към 1800 души екипаж и 20 самолета, придружаван от атакуваща подводница и няколко фрегати.

ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

В събота от британска подводница от класа "Трафалгар" към обекти на либийската ПВО бяха изстреляни летящи ракети "Томахок". От долетели от базата в "Норфък, Англия, самолети "Торнадо Джи Ар 4" по Либия бяха изпратени ракети "Стормшедоу". Край либийските брегове има две британски фрегати, а според съобщение на министерството на отбраната в Лондон в база в Италия ще бъдат изпратени британски бойни самолети "Тайфун" и "Торнадо".

САЩ

САЩ започнаха "ограничени военни действия" в Либия няколко часа след Франция, които включваха удари по обекти на ПВО по либийските брегове. В Средиземно море са три американски подводници с ракети "Томахок", готови за действие, както и два бойни кораба. В американската база в Авиано, Италия, има 42 изтребителя "Ф-16". В събота Пентагонът обяви, че командва западната интервенция в Либия, но до няколко дни ще предаде командването на коалицията.

КАНАДА

Фрегатата "Шарлоттаун" се присъедини към военноморските операции, вкл. морската блокада на Либия. Вчера шест канадски самолета летяха над Либия, но не нанесоха удари. Един канадски самолет цистерна е в база на остров Сардиния.

ИТАЛИЯ

Десетки самолети в базата Трапани, Сицилия, са в готовност за нанесат въздушни удари, като осем от тях са в готовност за незабавно излитане. Италия предложи базата на НАТО за команден център на операциите, а седем ВВС бази - Алмендола, Джоя дел Коле, Сигонела, Авиано, Трапани, Дечимомани и Пантелерия - са на разположение на коалицията. Пет от тези бази са на остров Сицилия, тоест максимално близо до Либия.

ДАНИЯ

Шест датски изтребителя са дислоцирани в Сицилия в очакване на заповеди за действие и още два ще бъдат на разположение в резерв.

НОРВЕГИЯ

Шест изтребителя от норвежките ВВС са на гръцкия остров Крит. От военното министерство в Осло заявиха, че те ще се включат в операция, когато стане прозрачна командната структура, вероятно когато НАТО поеме командването.

ИСПАНИЯ

Осигурява един самолет цистерна, една фрегата клас "Ф-100", една подводница, самолет на брегова охрана и четири изтребителя "Ф-18". Две бази - в Кадис и в Севиля - са на разположение на коалицията.

КАТАР

Гръцкото военно министерство очаква днес на Крит да се приземят шест катарски изтребителя и един товарен самолет.

ОАЕ

Командването на италианската ВВС база Дечимомани очаква неуточнен брой самолети "Ф-16" на  емирствата. Не е известно и кога ще пристигнат.

БЕЛГИЯ

Според военното министерство в Атина четири белгийски "Ф-16" са отлетели вчера от Крит за Либия, но не е ясно дали са били въоръжени с ракети и са нанасяли удари, или само са патрулирали.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...