Средната заплата е нараснала до 879 лв. през второто тримесечие на годината

07.08.2015 | 14:15
по статията работи: econ.bg
Най-малко пари вземат заетите в хотелиерския и ресторантьорския бранш
Средната заплата е нараснала до 879 лв. през второто тримесечие на годината
Снимка: iNews/Радила Радилова

Средната брутна заплата у нас е нараснала с 2,3% през второто тримесечие на 2015 г. за разлика от първото. За април тя възлиза на 897 лв., за май – на 873 лв., а за юни – на 868 лв. В сравнение със същите месеци на предходната година, средното възнаграждение е нараснало със 7,6%, показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Най-високи месечни заплати от средно 1974 лв. получават заетите в сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”. По 1645 лв. получават тези, занимаващи се с финансови и застрахователни дейности, а по 1604 лв. - тези, заети с производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива.

От друга страна най-ниско платени са работещите в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство”. Въпреки че през второто тримесечие на годината наетите там лица са се увеличили повече от двойно или с 58,7%, те вземат средно по 568 лв. на месец.

Според предварителните данни на НСИ наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни 2015 г. се увеличават с 80,9 хил. души или с 3,6% спрямо края на март 2015 г. Така те достигат общо 2,31 млн. души.

Освен в хотелиерския и ресторантьорския бранш, сериозно увеличение с 10,4 на сто има на наетите в сектор „Култура, спорт и развлечения” и със 7,2 на сто на тези в „Селско, горско и рибно стопанство”. От друга страна работещите в сферата на образованието са намалели с 2,6 на сто.

Изчисленията на националната статистика показват, че в структурата на наетите лица по икономически дейности, най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост” и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети” - съответно 21,5 и 16,9%.

За месеците от началото на април до края на юни 2015 г. хората, които са си намерили работа, са се увеличили с 10,2 хил. в сравнение с тези през същия период на предходната година. Най-голямо нарастване има на тези, заети със създаване и разпространение на информация и творчески продукти, както и с далекосъобщения. От друга страна най-сериозен спад има при наетите в секторите „Административни и спомагателни дейности” и „Операции с недвижими имоти”.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 04.07   1693 г. – Смята се за датата на създаването на шампанското от бенедиктинския монах Дом Периньон. 1704 г. – Войната за испанското наследство: Гибралтар е...