Средната класа в САЩ е изложена на риск заради икономическата криза

25.01.2012 | 10:54
по статията работи: Елица Елефтерова
От един век субсидираме петролните компании, стига толкова, подчерта президентът на САЩ
Средната класа в САЩ е изложена на риск заради икономическата криза
Снимка: whitehouse.gov

Средната класа в САЩ е изложена на риск заради икономическата криза, заяви американският президент Барак Обама по време на речта си "За състоянието на съюза", която реално поставя началото на кампанията за президентските избори в САЩ.

Посланието "За състоянието на съюза" е важен момент в политиката на САЩ и се произнася в сградата на Конгреса пред представителите на трите власти, съобщават световните агенции, цитирани от БТА. В тазгодишната си реч президентът Барак Обама постави няколко акцента.

Първият акцент в речта му бе за изтеглянето на американските сили от Ирак, убийството на Осама бен Ладен и Арабската пролет. Вторият акцент падна върху икономическата и данъчна политика на САЩ. Третият бе развитието на енергийния сектор.

Четвъртият акцент засегна разгорещената тема за пиратството и защитата на интелектуалната собственост. Пети акцент беше поставен върху актуалната от последната седмица тема за Иран и ядрената програма, която развива и разбира се санкциите които Европейския съюз й наложи, слагайки ембарго върху петрола на страната.

За икономическия напредък
Обама заяви, че САЩ са все по-силни и изрази решимост да попречи на завръщане към политиките, които според него са довели до икономическата криза. "Твърде много напреднахме, за да се връщаме назад. Докато съм президент, ще работя с всеки в тази сграда, за да печелим от този устрем", заяви Обама.

"Няма да се връщаме към икономика, която е отслабена от делокализации, лоши дългове, изградени върху измама финансови печалби. Тази вечер искам да представя планове за икономика, която да просъществува дълго време", каза президентът на САЩ. Той заяви, че иска реформа на данъчния кодекс, която да премахне привилегиите на най-богатите и да насърчи фирмите да произвеждат повече в САЩ.

"Трябва да променим данъчния кодекс по такъв начин, че хора като мен или като много конгресмени да изплащат своя дял от данъците. Фискалната реформа трябва да следва правилото Бъфет (предложено от милиардера Уорън Бъфет) - ако печелите повече от един милион долара годишно, трябва да плащате най-малко 30 процента данък", заяви Обама.

Той също така предложи реформи на корпоративния данък с цел насърчаване на компаниите да произвеждат в САЩ. "Днес компаниите получават данъчни облекчения, когато делокализират работни места и печалби в чужбина. Същевременно тези от тях, които избират да останат в Америка са облагани с едни от най-високите данъчни ставки в света. Това няма никакъв смисъл, така че нека го променим", заяви Обама.

За енергийния сектор
В енергийния сектор той заяви, че ще възложи на правителството си да увеличи националното производство на енергия и ще отвори за експлоатация над 75% от потенциалните офшорни петролни и газови залежи на САЩ. Той подчерта, че резервите на САЩ от природен газ имат потенциал за разкриване на 600 000 работни места и се спря на значението от развиване на възобновяеми енергоизточници.

Обама обеща подкрепа за ползването на националните запаси от шистов газ, но отново посочи, че правителството трябва да се съсредоточи върху безопасното им експлоатиране. Обама призова правителството да изготви пътна карта за отговорно производство на шистов газ и заяви, че администрацията му ще наложи нови правила "на здравия разум", които да гарантират, че производителите защитават обществеността.

"Америка ще развие този ресурс без да излага на риск здравето и безопасността на гражданите ни", подчерта президентът на САЩ. Той призова Конгреса да насърчава развитието на екологичните енергоизточници, като същевременно призна, че политическата класа е твърде разделена по въпроса за борбата с климатичните промени.

Обама призова конгресмените да дават данъчни облекчения в подкрепа на развитието на ВЕИ и да спрат субсидиите за петролната индустрия. Разделенията в Конгреса са твърде силни, за да се приеме цялостен план за борба с глобалното затопляне, но няма причини Конгресът да не определи поне критерии при ВЕИ, които да създадат пазар за иновациите, посочи още президентът на САЩ.

"Няма да отстъпя от обещанието за чиста енергия. Няма да отстъпя индустрията на вятърната или слънчевата енергия или на електрическите акумулатори на Китай или Германия, защото отказваме същия ангажимент тук. От един век субсидираме петролните компании, стига толкова", подчерта президентът на САЩ.

За тероризма
Барак Обама започна речта си с тази тема, като изрази задоволство, че американските войски вече не воюват в Ирак и че убитият миналата година лидер на Ал Каида Осама бин Ладен вече не е заплаха за САЩ.

Обама посочи, че за пръв път от девет години няма американци, които воюват в Ирак, а Осама бин Ладен вече не е заплаха. "Повечето основни представители на Ал Каида са победени", добави той, имайки предвид елиминирането миналата година в Йемен на радикалния имам Ануар ал Аулаки и на представители на терористичната мрежа в Пакистан.

По думите му благодарение на изтеглянето на 50 000 американски войници от Ирак миналата година, армията и разузнавателните служби са се съсредоточили върху нанасянето на решаващите удари на Ал Каида.
Благодарение на тази силна позиция САЩ можаха да започнат да намаляват военното си присъствие в Афганистан, където бе пречупен устремът на талибаните, заяви Обама. Той потвърди, че до края на това лято ще бъдат изтеглени 23 000 американски войници от Афганистан. В момента в тази страна са разположени около 90 000 американски военни.

За Иран и ядреното оръжие
Америка е решена да попречи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие и независимо, че все още е възможно мирно решаване на проблема, САЩ не изключват нито един вариант, става ясно от изказването на Обама.

"Светът преди беше разделен за начина, по който да се реши иранския ядрен проблем, но сега е единен", смята Обама след като ЕС наложи ембарго на вноса на ирански петрол, който обаче Китай продължава да купува.

Според Обама Иран е по-изолиран отвсякога и натискът върху режима му няма да отслабне. Главният съюзник на САЩ в Близкия изток - Израел даде да се разбере, че не изключва военна операция, за да попречи на Иран да се сдобие с ядрени оръжия. САЩ предпочитат да избегнат подобен сценарий. "Ако Иран промени посоката и изпълнява международните си задължения, може да стане част от международната общност", изтъкна Обама.

Президентът на САЩ приветства "невероятното преобразяване", предизвикано от продемократичните движения на Арабската пролет и предупреди, че дните на сирийския режим са преброени, подобно на тези на сваления режим на Муамар Кадафи в Либия. "В момент, когато войната е в отлив, вълна от промени нахлува в Близкия изток и Северна Африка, от Тунис до Кайро, от Сана до Триполи", изрази задоволство Обама.

"В Сирия също за мен няма съмнение, че режимът на Асад скоро ще открие, че силата на промяната е неустоима и че не може да се потъпква достойнството на хората", посочи той. "Не знаем как точно ще завърши това невероятно преобразяване. Ще подкрепим политиките, които благоприятстват появата на силни и стабилни демокрации, както и отворени пазари, защото тиранията не може да се мери със свободата", обеща Обама.

За компютърните престъпления и законите срещу тях
Обама обеща да се бори още повече срещу компютърното пиратство и нелоялната конкуренция на Китай и обяви създаването на специализиран орган за решаване на търговски спорове. "Днес над хиляда американци имат работа, защото спряхме масов внос на китайски автомобилни гуми. Трябва обаче да предприемем повече действия.

Не е справедливо една страна да допуска да се пиратстват нашите филми, музика и софтуер. Не е справедливо чуждестранните индустриалци да имат предимство пред нас, защото са интензивно субсидирани. Няма да стоя със скръстени ръце ако конкурентите ни не спазват правилата на играта", заяви Обама.

Той обяви, че ще бъде създаден орган, който да разследва "нелоялните търговски практики като тези на Китай" и обеща да се увеличат инспекциите по пристанищата, за да се възпре вносът на "подправени или опасни" продукти.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...