Средният жилищен кредит в София е 234 000 лв.

02.12.2022 | 11:25
по статията работи: econ.bg
Според данните на БНБ през първите девет месеца на тази година са отпуснати ипотечни кредити в размер на 4,9 млрд. лв., което е ръст от 27% спрямо същия период на миналата година, когато сумата е била 3,8 млрд. лв.
Средният жилищен кредит в София е 234 000 лв.
Снимка: под лиценза на creative commons

Средният размер на жилищен кредит в София през тази година е 234 000 лева, което представлява средно финансиране от 69% от цената на имотите. Това сочат данни на ОББ, представени по време на конференция на тема "Тенденциите в имотния и ипотечния пазар".

Според данните на БНБ през първите девет месеца на тази година са отпуснати ипотечни кредити в размер на 4,9 млрд. лв., което е ръст от 27% спрямо същия период на миналата година, когато сумата е била 3,8 млрд. лв. Данните на БНБ включват не само кредитите за покупка, но и тези за рефинансиране на заеми от други банки.

По данни от Агенцията по вписванията 24 000 нови имотни сделки са изповядани в София за изминалите девет месеца, което представлява 4% спад спрямо аналогичния период на миналата година. Вписани са 11 863 ипотеки, като този брой формира над 34% от общия брой за България. Тази статистика се потвърждава и спрямо данните на ОББ, където 40% от отпуснатите ипотечни кредити са за имоти в столицата.

По отношение на видовете кредитиране - 74% са с цел покупка на имот, 4% - за текущи нужди и 22% - за рефинансиране, казаха още от ОББ. Жителите на София предпочитат по-дългите срокове, като 64% от кредитите се отпускат за срок между 21-30 години. Най-често имоти с ипотечен кредит купуват клиентите между 30 и 39-годишна възраст, които са 54% от всички кредитополучатели на банката.

За поредна година най-многобройна е категорията на отпуснати кредити на клиентите с най-високи месечни доходи (над 3500 лв.) или общо 42% от жителите на столицата.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 19.03   238 г. – Гордиан I e провъзгласен от сената за антиимператор на Максимин Трак. Неговият син Гордиан II e сърегент. Двамата управляват само до 9 април. 238 г. е...