Средносрочната доходност на държавния ни дълг пада до 3,14%

07.11.2011 | 17:18
по статията работи:
Днес се проведе последното за тази година преотваряне на средносрочната левова бенчмарк облигация с оригинален матуритет от 3,5 години
Средносрочната доходност на държавния ни дълг пада до 3,14%

Днес се проведе последното планирано за тази година преотваряне на средносрочната левова бенчмарк облигация с оригинален матуритет от 3,5 години в обем от 50 млн. лева. Отбелязва се осезаемо намаление на доходността до 3,14%, която е най-ниската стойност до момента.

Това се случва въпреки повишените рискови очаквания на инвеститорите на европейските пазари на държавни дългове, свързани с негативните им предположения за изхода на дълговата криза в еврозоната и чувствителното нарастване на премията по структурираните продукти за защита от кредитен риск на редица емитенти.

Емисията е пусната в обращение през декември 2010 г. при пикова доходност от 3,69%, като след днешния аукцион общият номинал на емисията достигна 306,5 млн. лева. По този начин е осигурена висока ликвидност на вторичен пазар и е затвърден бенчмарк статутът на облигацията.

Отбелязаната среднопретеглена доходност на одобрените поръчки на аукциона от 3,14% е под текущата доходност на деноминираните в евро и със сходен остатъчен матуритет еврооблигации на държави като Литва (3,66%), Турция (4,18%), Хърватия (4,72%), Унгария (6,15%) и Румъния (5,36%).

Преотварянето на емисията 3,5 годишни ДЦК, заедно с взетото от МФ решение за преотваряне и на седемгодишната емисия с остатъчен матуритет от 5,5 години, допринесе за обезпечаване на повишеното търсене на инвестиционни алтернативи в средносрочния сегмент на дълговата крива.

Добрите резултати на аукциона са доказателство за позитивното отношение на местната инвестиционна общност към последователната фискална политика, провеждана от правителството, смятат от финансовото министерство. Устойчиво високото ниво на търсене на първичен пазар на ДЦК, респективно понижението на доходността, се предопределя най-вече от активното участие на банки и водещи институционални инвеститори. Позитивни са резултатите от анализа на цялата бенчмарк-крива на доходността по българските държавни облигации, която от началото на август 2011 г. досега се измества към по-ниски нива на доходност по всички матуритетни сегменти.

Съотношението на доходността на нашите ценни книжа спрямо германските става все по-добро.

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 27.05   1328 г. – Филип VI, първи представител на династията Валоа, става крал на Франция. 1703 г. – Руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 1717 г....