Сръбската икономика в подем

09.01.2011 | 17:09
по статията работи:
В сравнение с повечето съседни страни Сърбия бележи бавно но устойчиво възстановяване - се посочва в доклада на фонда
Сръбската икономика в подем

Възстановяването на сръбската икономика благодарение на износа напредва, но външните рискове и инфлацията продължават да са предизвикателство за макроикономическата стабилност на страната, се казва в доклад на МВФ, публикуван на неговия Интернет сайт и цитиран от АФП и БГНЕС.

В сравнение с повечето съседни страни Сърбия бележи бавно но устойчиво възстановяване - се посочва в доклада на фонда, който обаче отбелязва покачването на инфлацията през последните месеци на 2010 г. Това е шестата оценка за сръбската икономика, направена от МВФ, откакто през 2009 г. той отпусна заем от 2.98 милиарда евро на страната, от който властите са изтеглили досега 1.46 милиарда.

Сръбската статистическа служба обяви през декември, че местната икономика е отбелязала растеж от около 1.5% в годишно изражение през 2010 г., при инфлация от 11.5% - или почти двойно по-голяма от предвижданията. Безработицата бе 19.2%.

Според фонда БВП се възстановява благодарение на конкурентен обменен курс и увеличаване на индустриалното производство и на износа. МВФ очаква нарастване на БВП от 1.5% за 2010 г. и 3% през 2011 г. Сръбските власти разчитат на инфлация от 4.5% през 2011 г и от 4% през 2012 г. Монетарната политика бе правилно затегната заради увеличаването на инфлацията, но заради риска от ново покачване на инфлацията може да се наложи допълнително затягане, смята МВФ.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 03.10   42 пр.н.е. – Битка при Филипи: Триумвирите Марк Антоний и Октавиан Август водят решителна битка с войската на убийците на Цезар – Марк Юний Брут и Касий. 1868...