Стара Загора и германски окръг ще правят информационни центрове

30.03.2009 | 17:02
по статията работи:
Българската община подписа със Санкт Вендел споразумение за сътрудничество. Немски предприемачи ще посетят Стара Загора през юни
Стара Загора и германски окръг ще правят информационни центрове

Споразумение за сътрудничество между област Стара Загора и окръг Санкт Вендел, който е водещ икономически център в германската провинция Саарланд, е подписано по време на посещението на българска делегация. Набелязани са възможности за партньорство в различни сфери - бизнес, кандидатстване със съвместни проекти, екология, образование, културен туризъм и др., съобщи Икономически портал на регион Стара Загора .

Делегацията в Санкт Вендел беше водена от областния управител на Стара Загора Мария Нейкова. В нея се включиха още председателят на Търговско-промишлена палата - Стара Загора Олег Стоилов, зам.-областният управител Руменя Друмева, представители на бизнеса и на Камарата на инженерите. На церемонията по подписване на споразумението присъстваха високопоставени представители на държавната и местната власт и дипломати от българска страна.

По време на посещението в Санкт Вендел са проведени срещи между предприемачи и работодателски организации от двата региона. Олег Стоилов направи представяне на Старозагорска област и възможностите за бизнес сътрудничество.На снимката: Подписване на Споразумение за партньорство и съвместна дейност


Рамката е дадена, от бизнесът зависи да я изпълни със съдържание, за да бъде ефективно сътрудничеството между двата региона, заяви Олег Стоилов. Има проявен двустранен интерес и предприемачите ще установят директен контакт през юни. Тогава на посещение в Стара Загора ще пристигне голяма бизнес делегация от провинция Саарланд.

Санкт Венедел има свое представителство в Брюксел и предстои да се уточнят конкретни възможности за усвояване на средства от европейските програми по съвместни проекти на немската провинция и Старозагорска област.

Делегацията е посетила напълно роботизиран завод на Фрезениус Медикъл Кеър (Fresenius Medical Care) - световен производител на на апаратура за хемодеализа (с около 50% дял в световен мащаб), който има около 50 дъщерни фирми в различни страни и е с годишен оборот от около 12 млрд. евро. Областният управител Мария Нейкова е предложила да бъде изнесено производство и в Старозагорски регион.

Посещение е направено и във Водно и енергийно снабдяване в Санкт Вендел, където са представени важни данни за загубите на вода. В Германия те са 8,6%, включително от течове и от кражби, а в България само от течове заради амортизирана водопреносна система надхвърлят 50%. В тази връзка ще се търси възможност за прилагане на немския опит у нас, уточниха участниците в делегацията.

Консорциум с дългогодишен опит, в който участват всички градове и общини в провинция Саарланд, разработва план за управлението на отпадъците в Старозагорска област, съобщи след завръщането си Мария Нейкова.
Тя сподели, че при посещението на делегацията в Санкт Вендел, старозагорската делегация е била поздравена от танцов състав "Бояна", в който играят български студенти и техни колеги от Лион.

Областните управители са договорили да осигурят помещения за изграждане на културно-информационен център, съответно на Стара Загора в Санкт Вендел и на немската област в Стара Загора.
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 14.04   73 г. – По време на римската обсада на крепостта Масада стотици евреи извършват акт на масово самоубийство, за да не бъдат пленени. 971 г. – След ожесточено...