Старите полицаи запазват привилегии, новите ще взимат по-малко заплати при напускане

04.11.2015 | 11:36
по статията работи: econ.bg
Недопустимо е униформени да дават пример за незаконни действия, каза Борисов
Старите полицаи запазват привилегии, новите ще взимат по-малко заплати при напускане
Снимка: Econ.bg

Полицейските служители ще запазят привилегиите си. На спешна среща в Министерски съвет беше решено, че сегашните полицаи ще продължат да имат право на 20 заплати обезщетение при напускане на МВР. Предложението на финансовия министър Владислав Горанов за 10 заплати ще важи само за новопостъпващите. Това обяви главният секретар на МВР Георги Костов, който бе в началото на заседанието на кабинета.

Костов посочи, че порционът няма да бъде намаляван и остава 120 лева.

„Граничари, полицаи, които са на улицата нямат време да ходят да ядат евтина храна. Има служители в МВР, които имат по 400 дни и нагоре отпуски и не ги ползват, за да чакат накрая да им ги платим, а ние им плащаме за допълнителен труд. На него му е много по-изгодно да работи допълнително, после да си вземе и отпуските. Сиреч заради такива тарикати отпуските в МВР стават вече 20 работни дни. Към днешна дата заварените, ще си ги вземат, няма да ги загубят”, каза премиерът Бойко Борисов.

Единственият текст от първоначалните предложения на Горанов, който ще важи и за сегашните полицаи, е премахването на двата процента добавка за прослужено време и включването им като част от основната заплата. По думите на главния секретар тази реформа е правена и в други части на администрацията.

Костов бе категоричен, че за полицаите, които са участвали в блокирането на пътища и кръстовища във вторник ще има наказания за нарушаване на закона.

„Недопустимо е униформени служители, без разрешение, да дават пример на обществото как се вършат незаконни действия“, разкритикува полицаите премиерът.

Според него затварянето на двумилионен град и показването на сила е абсолютно нередно.

„Армията даде пример как трябва да се прави. И те не са съгласни, но има надлежен ред, по който се прави“, добави министър-председателят.

„180 милиона за 2015 година, не за догодина, а тази - даваме повече на МВР и 57 млн. повече на армията, 20 млн. за учителите, 20 млн. за догодина за спешна помощ, 45 млн. за съдебната система", обясни той.

Премиерът допълни, че полицейският синдикат може би е трябвало да протестира за това как 500 лв. гаранция е превенцията срещу наскоро бития полицай.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...