Стартират обученията на преброителите на земеделските стопанства

28.06.2010 | 13:36
по статията работи:
1038 са големите стопанства през 2009 г.
Стартират обученията на преброителите на земеделските стопанства

Проведе се третото редовно заседание на Централната комисия за преброяване на земеделските стопанства в България през 2010 година. На него бяха разгледани извършените дейности по подготовката на преброяването на земеделските стопанства след предишното Второ редовно заседание на комисията, проведено на 4 юни.

Първата група обучения на участници в преброяването на земеделските стопанства тази есен ще бъдат с координаторите на преброяването. Те ще се проведат от 7 до 9 юли 2010 година в сградата на Министерство на земеделието и храните. В средата на месец юли ще бъде проведено обучение на близо 100 експерти по агростатистика, както и на част от контрольорите по преброяването.  Те от своя страна ще трябва да обучават анкетьорите, които ще посещават земеделските стопанства, за да събират статистическата информация, като тяхното обучение ще бъде в края на месец юли и през месец август. То ще се провежда на територията на общинските и областни центрове.

В ход е актуализация на списъците на стопанствата, които ще бъдат анкетирани, като те се подготвят в 28-те областни дирекции "Земеделие" (ОДЗ). Уточнен е приблизителният брой на стопанства по области, които ще бъдат анкетирани.
Предстои събиране на списъците на централно ниво, както и тяхната допълнителна обработка и изпращането им в ОДЗ. Там ще бъдат разпределени по преброителни участъци и ще бъдат отпечатани в 3 екземпляра - за анкетьорите, за контрольорите и за самите преброителни участъци, съобщават от МЗХ.

Уточнени са големите стопанства, които работят в повече от една област. По данни на отдел "Агростатистика" към Главна дирекция "Земеделие, гори и поземлени отношения" през 2009 година броят им е бил 1038, като 613 стопанства обработват до 1000 дка, 222 стопанства обработват от 1000 до 5000 дка, 95 стопанства обработват от 5000 до 10000 дка и 108 стопанства обработват над 10 000 дка земеделска площ. За обхващането на тези стопанства в преброяването се работи по методиката за определяне на местонахождението им, респективно за прецизирането на начина на получаване на информацията за тях.

Изпратена до ЕВРОСТАТ е методологията, която България ще използва за определяне на географските координати на местонахождението на всички стопанства, която е била приета на Второто заседание на Централната комисия. В процес на съгласуване и утвърждаване от министъра на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов е и проект на статистическия въпросник, с който ще се събира информация по време на преброяването. Проектовъпросникът е приет на второто заседание на Централната комисия, но по него са нанасят корекции и допълнения, предвид на направени бележки и коригирани методически подходи.

В процес на съгласуване е документацията за обявяване на обществените поръчки за избор на изпълнител за отпечатване на документите за преброяването и за доставка на компютърна техника, която ще се използва за въвеждане на индивидуалните данни.
Разработват се и образците на документите от инструментариума на преброяването. Подготвени са допълнителните формуляри, които ще се използват по време на преброяването. В момента се редактира инструкцията за анкетьорите, уточняваща характеристиките по статистическия въпросник. Подготвени са и са представени за съгласуване договорите, с които ще се наемат анкетьори, контрольори и придружители и ще се сключват договори от директорите на областните дирекции "Земеделие".

Фирмата, отговаряща за информационната кампания, е предложила концепция за представянето на преброяването на земеделските стопанства в медиите. След одобряването на статистическия въпросник започва разработването на необходимия софтуерен модул за въвеждане, контрол и обработка на индивидуалните данни. Програмата ще бъде готова в началото на месец август 2010 година, след което ще бъдат проведени и тестове за приложимостта й. След окончателното й приемане ще бъде проведено обучение на експерти и оператори за ползване на програмата.

От отдел "Агростатистика" към Главна дирекция "Земеделие, гори и поземлени отношения" изразяват увереност, че до стартиране на преброяването всички дейности по въвеждане на данните ще са приключили.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 20.10   1740 г. – Мария Тереза се възкачва на трона на Австрия. Франция, Прусия, Бавария и Саксония отказват да уважат завещанието на нейния баща Карл VI, император на...