Стартира кампанията "Коледата безопасна!"

06.12.2007 | 16:52
по статията работи: Петър Чернев
Инициативата е на еврокомисар Меглена Кунева. Ще бъде подписан "Коледен пакт" между производителите на детски играчки, КЗП и потребителските организации. Създава се "горещ телефон" за вредни продукти
Стартира кампанията "Коледата безопасна!"


В началото на следващата седмица у нас ще бъде подписан "Коледен пакт" между производителите на детски играчки, Комисията за защита на потребителите (КЗП) и потребителските организации. Пактът предвижда предприемане на широк кръг мерки, осигуряващи предлагането на безопасни стоки на потребителите през месец декември, по време на голямото коледно пазаруване. Това каза днес еврокомисарят по защита на потребителите Меглена Кунева, която откри социално-информационната кампания "Коледата безопасна! Внимайте какво подарявате на децата". Инициативата на еврокомисаря започва от България и е насочена към защитата на потребителските ни права, когато купуваме играчки за децата си.

На 22 декември в търговския център City Center Sofia (CCS) от 11ч. кампанията продължава с детски празник. По време на събитието, чийто домакин ще бъде г-жа Кунева, възрастните ще получат информация как да различават качествените от опасните и вредни детски стоки. Тогава ще се сложи и началото на конкурс за детска рисунка “Коледата безопасна! Нарисувай подаръка, за който мечтаеш!". Конкурсът ще се проведе паралелно с кампанията с подкрепата на вестник “Стандарт”, в броевете на който ще бъде приложен талон за участие. Всяко дете ще може да изпрати своята рисунка и да стане част от инициативата.

Кампанията ще завърши с изложба на детските рисунки, събрани от конкурса “Коледата безопасна! Нарисувай подаръка, за който мечтаеш!”. Изложбата ще бъде подредена в Галерия СиБанк в края на месец януари.

През последните 3 месеца Еврокомисията е проследила 300 типа опасни стоки, идващи от Китай. За сравнение, в предходната година и половина броят на проследените опасни стоки е бил едва 80.

48% от опасните стоки в Европейския съюз идват от азиатската държава, допълни Кунева. Освен това Китай е най-големият вносител на играчки в Европа и държи 80% от пазара. След като няколко партиди от играчките на китайската "Мател" са били изтеглени от пазара заради лесно отлепящи се магнити и високо съдържание на олово в боята, компанията е въвела 3 степени на контрол на производството, обясни еврокомисарят.

Вестник "Стандарт" инициира създаването на "горещ телефон", на който гражданите ще могат да подават сигнали за всички вредни стоки, заяви Силвия Бозукова, главен редактор на вестника. Медията, заедно с Комисията за защита на потребителите (КЗП), ще извършва проверки на различни обекти, за които има сигнали, че продават вредни или небезопасни стоки.

Интервю с еврокомисар Кунева, дадено специално за Econ.bg, бихте могли да прочетете в рубриката "Интервю".
Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 10.09   1588 г. – В Англия се завръща третата морска експедиция обиколила света, начело с Томас Кавендиш. 1611 г. – Въстание в Янина. 1627 г. – Започва обсадата...