Стартира набирането на проекти за фирмени субсидии

04.10.2012 | 15:01
по статията работи: Петя Бързилска
Могат да кандидатстват всички лица, регистрирани по Търговския закон и реализиращи проектите на територията на България
Стартира набирането на проекти за фирмени субсидии
Снимка: Sxc.hu

Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) стартира шестата си конкурсна сесия за набиране на проекти по Националния иновационен фонд (НИФ). Бюджетът му за 2012 г. е 5 млн. лв.

Стратегическата цел на фонда е да повиши конкурентоспособността на българската икономика чрез стимули за пазарноориентирани научно-приложни изследвания в индустрията и за привличане на частно финансиране за иновации в съответствие с Иновационната стратегия на България.

Крайният срок за приемане на конкурсната документация: 31 октомври 2012 г., до 17:30 часа, съобщават от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

В конкурса могат да участва два типа проекти - научноизследователски развойни и за техническа осъществимост. Приоритетни направления за финансиране по новата сесия са информационни и комуникационни технологии, приборостроене, биотехнологии, фармация, химия, нови материали и нанотехнологии, екотехнологии и третиране на отпадъци, енергоспестяващи технологии, иновативни технологии за управление на градската среда.

За научноизследователските развойни проекти (НИРД) максималната стойност на субсидията е 500 000 лв., а срокът на реализация 12-36 месеца. Обхванати са индустриални научни изследвания и експериментално развитие.

Интензитетът на помощта, изчислен върху приемливите разходи по проекта, не трябва да надвишава: 50% - за индустриалните научни изследвания и 25% - за експерименталното развитие. Таваните на помощта могат да бъдат завишени в зависимост от категорията на предприятието и наличието на действително сътрудничество с изследователска организация и/или друго предприятие.

За проектите за техническа осъществимост максималната стойност на субсидията е 50 000 лв., а срокът на реализация до 1 година.

За субсидия могат да кандидатстват всички лица, регистрирани по Търговския закон и реализиращи проектите на територията на България. Те могат да работят самостоятелно или в партньорство с други лица, регистрирани по Търговския закон, висши училища, БАН, научни организации или колективи, както и български организации, включени в международни проекти с марката ЕВРИКА.

Подробна информация за кандидатстване и изпълнение на проектите е публикувана  на интернет страницата на ИАНМСП www.sme.government.bg, а документацията за участие в конкурса се приема на адреса на агенцията: София 1000, ул. „Леге“ № 2-4.

Въпроси могат да се изпращат на електронен адрес: nif6@sme.government.bg. Те и отговорите им също ще бъдат публикувани на интернет страницата на ИАНМСП и ще бъдат достъпни за всички кандидати.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 04.01   870 г. – На Осмия вселенски събор в Константинопол е призната автокефалността на Българската православна църква. 1152 г. – Фридрих I Барбароса е избран за...