Статуята на свободата е отворена за посещения

05.07.2009 | 13:07
по статията работи:
Достъпът до нея беше преустановен след атентатите от 11 септември 2001 г.
Статуята на свободата е отворена за посещения

Главата на Статуята на свободата в пристанището на Ню Йорк беше отворена за посещения вчера (4 юли) по случай националния празник на САЩ. Достъпът до нея бе преустановен след атентатите от 11 септември 2001 г.

По 30 души на час могат да се изкачат по тясното вито стълбище, което води до короната. Щастливите посетители през този първи ден бяха изтеглени с жребий, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, губернаторът на щата Дейвид Патерсън и заместник-министърът на вътрешната сигурност Джейн Хол Лут присъстваха на официалната церемония на остров Либърти южно от Манхатън.

"Статуята представлява надеждата. Тя устоя на войните, тя устоя на атентатите от 11 септември", заяви губернатор Патерсън. Кметът Блумбърг благодари на Франция за най-прекрасния подарък, който краси специалните връзки между двете страни.

"Свободата, озаряваща света" (както е пълното наименование на атракцията) е създадена в Париж от френския скулптор Фредерик-Огюст Бартолди, а вътрешната й структура е дело на инженера Густав Айфел, създател на Айфеловата кула. Тя е подарена на САЩ от Франция през 1886 г. До короната на статуята се стига по стесняваща се към върха стълба със 168 стъпала. Достъпът беше забранен от съображения за сигурност след атентатите срещу Световния търговски център.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...