Стойнев: Нямаме финансови ангажименти по VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

01.08.2014 | 08:35
по статията работи: Мина Стойчева
Цената на реактора е най-евтината възможна, подчерта министърът в оставка
Стойнев: Нямаме финансови ангажименти по VII блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Булфото

Няма никакви финансови ангажименти по отношение на договора с „Уестингхаус“ за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй“. „Как да има като ние все още нямаме финансов модел за проекта?“, попита икономическият министър в оставка Драгомир Стойнев в ефира на БНТ. На въпрос дали предлаганата от американската компания цена от 5 млрд. долара за осъществяване на проекта не е прекалено висока, той отговори, че това е най-ниската възможна за най-модерния реактор. По думите на Стойнев новият реактор ще бъде готов до 2022 г., най-късно 2023 г.

„Октомври месец ние заявихме, че на България й трябва диверсификация, тъй като това означава сигурност. За първи път България е в унисон с европейска политика, която предстои да бъде приета“, коментира министърът в оставка.

Според него в момента всичко, свързано със VII блок зависи от следващото правителство. „Това е първият такъв ангажимент за България, при който, ако нямаме акционерно споразумение, няма да бъде изхарчен нито един лев на българския данъкоплатец“, подчерта Стойнев.

По неговите думи изграждането на новата централа е неизбежно, ако страната ни иска да има ядрена енергетика. „Най-евтината електроенергия е тази, произведена от ядрените електроцентрали. След 20 години V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще спрат да работят. Ако не изградим нов блок до тогава, няма да имаме ядрена енергетика“, подчерта министърът в оставка.

Драгомир Стойнев коментира, че момента компанията „Уестингхаус“ има три реактора във Великобритания и по 8 в САЩ и Китай.

На въпрос дали изглаждането на новия блок ще повлияе на цената на електроенергията, икономическият министър коментира, че всичко зависи от финансовия модел. „Все още обаче нямаме никакви финансови ангажименти. Нямаме договор за проектиране, както и за строителство“, обясни той „Всичко може да се промени изцяло модела. Това зависи от новото правителство“, допълни още той.    

По отношение на проекта "Южен поток" Драгомир Стойнев коментира, че страната ни трябва да има готовност, ако Европейската комисия разреши строежа, изграждането да започне веднага. С това той обясни предприетите мерки по отчуждаване на земи покрай Варна, както и наемането на 2000 души за работа по газопровода. Според него страната ни се е защитила добре пред Комисията.

"Чакаме ЕК да си каже мнението и следващото правителство да прецени какво да правим", каза енергийният министър в оставка. По неговите думи няма как европейската институция да каже "не" по "Южен поток" само на България. "В такъв случай тя трябва да каже "не" на всички останали държави", допълни той. 

По въпросът за отменената от Конституционния съд 20-процентова такса върху печалбата на ВЕИ-тата, Драгомир Стойнев коментира, че тази такса е била необходима. "Отмяната е скандална", каза той. "Ние наложихме тази такса, защото тази електроенергия излиза прекалено скъпо", обясни той.

Според министърът в оставка отмяната на таксата неминуемо ще рефлектира върху сметките за ток на домакинствата. "Ще се вдигнат цените за крайните потребители", сигурен е той. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...