Стойнев: Страните в ЕС сами трябва да определят енергийния си микс

31.01.2014 | 13:06
по статията работи: Елица Елефтерова
Европейската икономика е пряко зависима от сигурността на енергийните доставки
Стойнев: Страните в ЕС сами трябва да определят енергийния си микс

На държавите членки от Европейския съюз трябва да бъде предоставена възможност сами да определят енергийния си микс, така че енергията да е на достъпни цени, а доставките да са гарантирани. Това заяви министърът на икономиката Драгомир Стойнев по време на втората министерска конференция „Приятели на индустрията“, която се проведе в град Рим, Италия.

Така, според него, ще се осигури и конкурентоспособност на европейските производители. Един от инструментите за постигане на тези цели е единният енергиен пазар в общността. Неговото завършване и функциониране зависи от изграждането на съответната енергийна инфраструктура. „Ето защо навременното изпълнение на общите проекти е от първостепенно значение“, подчерта той.  

По думите на министъра сигурността на енергийните доставки е ключов фактор за гарантиране ръста и конкурентоспособността на европейската икономика.

Затова проекти като „Южен поток“ са важни за осигуряване сигурността на доставките на природен газ за Югоизточна Европа. Освен това, според него, изграждането на газопровода ще “стимулира икономическия растеж като създаде хиляди работни места и възможности за развитие в региона”, посочи още той.  

Министърът на икономиката подчерта и факта, че е необходимо е да се преразгледат и схемите за подпомагане на възобновяемите източници на енергия, тъй като в момента те повишават цените на електроенергията. Приоритетно трябва да е и изграждането на нови електропроводи и подобряване състоянието на националните електропреносни мрежи, за да се намалят загубите от пренос и разпределение, според него.  

„Приятели на индустрията“

Първата министерска конференция „Приятели на индустрията“ се проведе в края на месец октомври 2013 г. във Франция по инициатива на френския министър на възстановяване на производството Арно Монтебур.

Министерството на икономиката и енергетиката е съ-учредител заедно с десет държави членки на ЕС като Франция, Великобритания и Италия в създаването на Група "Приятели на Индустрията", която търси начини за реиндустриализация на Европа.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 14.05   1027 г. – Анри I е коронясан за крал на Франция. 1610 г. – Анри IV е убит и на трона застава 9-годишният му син Луи XIII. 1643 г. – Четиригодишният Луи...