Стойността на SOFIX падна под психологическите 1000 пункта

05.08.2008 | 16:52
по статията работи: econ.bg
Индексите на БФБ-София приключиха сесията "на червено"
Стойността на SOFIX падна под психологическите 1000 пункта


Основните индекси на Българската фондова борса отчетоха поредната сесия на негативна територия. Стойността на SOFIX достигна до 999,99 пункта, регистрирайки минимален спад от 0,06 на сто. Едва 4 от 19 компании, част от тесния индекс на борсата приключиха деня с ръст на пазарната си капитализация.

През изминалата седмица индексът се колебаеше на ниво около 1000 пункта, но в края на сесията винаги завършваше над психологическата граница. Стойността на SOFIX се върна до нивата от есента на 2006 година.

Най-големият губещ в състава на индекса днес се оказа Каолин АД (6К1). Дружеството загуби 4% от стойността си, а акциите му приключиха деня с цена 7,20 лева. Българо-американска кредитна банка АД (5BN) също се записа сред губещите компании – акциите на банката поевтиняха с над 2% до цена 60 лева в края на търговския ден.

На обратния полюс обаче е представянето на Софарма АД (3JR). В понеделник дружеството се оказа най-големият губещ сред blue-chip компаниите със спад на пазарната си цена от над 11%. Днес обаче тенденцията се обърна – акциите на компанията поскъпнаха с близо 8% до 4,75 лева за брой. В днешната сесия бяха изтъргувани над 16 хил. лота на компанията.

На положителна територия приключи и Албена АД (6АВ). Последните сесии бяха негативни за черноморското ни дружество. В днешната сесия обаче акциите на компанията поскъпнаха с 3,33% до цена 62 лева.

Широкият BG40, който отразява развитието на 40 компании, търгувани на пода на БФБ, също приключи сесията със спад. Стойността на индекса вече е 248.09 пункта или понижение с 1,41%.

Негативно е представянето и на останалите индекси на БФБ – София. BGREIT днес се понижи с 0,61% до 88 пункта. Другият индекс на борсата - BGTR30 също приключи на отрицателна територия– стойността му достигна до 652,19 пункта. Понижението е в размер на 0,87%.

Общият оборот на борсата леко се покачва - днес бяха сключени сделки на обща стойност 4,913 млн. лева.

Позитивна обаче е търговията с компенсаторни инструменти на пода на борсата. Сделки с поименните компенсационни бонове днес се сключват на ниво 0,40 лева. Цената на боновете се повиши с 2 на сто. Компенсаторните записи също се търгуват за 0,40 лева, но увеличението е по-ограничено – 0,75%. Сделки с жилищни компенсаторни  записи на пода на БФБ-София днес не бяха регистрирани.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 15.10   1014 г. – След смъртта на Самуил за цар на България е коронован синът му Гаврил Радомир. 1570 г. – Основан е град Пхенян – днешната столица на Северна...