Столична община разреши на „Топлофикация София“ да продаде вземанията си от КТБ

06.11.2014 | 15:00
по статията работи: Мина Стойчева
Плащането ще стане разсрочено за три години без лихви
Столична община разреши на „Топлофикация София“ да продаде вземанията си от КТБ
Снимка: Булфото

Столичен общински съвет разреши на „Топлофикация София“ да продаде на части или на веднъж вземанията си от Корпоративна търговска банка (КТБ). Предложението за това е било внесено от председателя на комисията по „Финанси и бюджет“ към съвета Орлин Алексиев, съобщава агенция „Фокус“.

„Предлагаме 100% от задълженията да бъдат разменени, като даваме максимален срок на изплащане 3 години", обясни Алексиев. По неговите думи депозитите на дружеството в банката са на стойност повече от 80 млн. лв. Той коментира, че все още няма интерес за изкупуване на въпросните вземания, но очаква да не намери купувач, той като плащането ще стане разсрочено за три години без лихви.

„Преди 2 седмици, когато имаше сесия, не беше ясно дали ще бъде спасена банката и какво е положението. След последните доклади стана ясно, че няма шанс банката са бъде спасена. От взетите решения разбрахме, че трябва да търсим спасение на тези пари по този начин. Не искахме преди това да влизаме в договорки, защото става въпрос за обществени пари. Затова даваме рамката за 100%", обясни още Орлин Алексиев.

По думите на експерта към момента това е единственото решение за „Топлофикация София“. Той коментира, че в противен случай от дружеството трябва заедно с кредиторите да очакват разпродажбата на активите на КТБ.

Алексиев допълни, че в момента Комисията по финанси и бюджет и Комисията по стопанска политика трябва да одобрят проекта за договора за цесия. „Цената е равна на прехвърленото вземане, включително натрупани лихви до датата на сключване на договора за цесия. Цената се заплаща по банков път, в срок не по-дълъг от три години, считано от датата на сключване на договора", казва още той.

Междувременно стана ясно, че Българската народна банка (БНБ) е взела решение за отнемане на лиценза на КТБ за извършване на банкова дейност. Централната банка нарежда да бъде подадено искане до компетентния съд за откриване на производство по несъстоятелност, става ясно още от решението.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 09.01   475 г. – Император Зенон е изгонен от Константинопол. 1317 г. – Филип V е коронован за крал на Франция. 1349 г. – Под претекст, че са носители на чума,...