Столичният общински съвет ще гласува бюджета на общината за 2017 година

26.01.2017 | 09:15
по статията работи: econ.bg
Първоначалният проектобюджет предвиждаше през 2017 г. Столичната община да разполага с близо 1.264 млрд. лв.
Столичният общински съвет ще гласува бюджета на общината за 2017 година
Снимка: БГНЕС

На днешното си заседание Столичният общински съвет ще гласува бюджета на общината за 2017 г. Проектобюджетът предвижда през тази година Столичната община да разполага с 1.325 млрд. лева. Ще бъдат гласувани и предложенията за увеличение на бюджета от групите на БСП и коалиция "Сердика" (АБВ, Български социалдемократи и "Нормална държава").

Първоначалният проектобюджет предвиждаше през 2017 г. Столичната община да разполага с близо 1.264 млрд. лв. В началото на тази година към него беше прибавен и остатъка от предходната 2016 г. - почти 100 млн. лв. Така сумата нарасна до 1.325 млрд. лева.

Бюджетът

През 2017 г. Столична община е планирала, че в касата й ще постъпят 290 млн. лв. от данъци, от които 102 млн. лв. от данъка върху недвижимото имущество и 79 млн. лв. от този за автомобилите. Малко над 241 млн. лв. пък са предвидените приходи от таксите, като 189 млн. лв. от тях са от тази за смет. Близо 20 млн. лв. са предвидените приходи от глоби и наказателни лихви.

Общината ще получи и средства от държавния бюджет, за изпълнението на "специфични функции" в сферите на образованието, културата, сигурността, здравеопазването и социалните грижи. Така за "Образование" държавата ще подпомогне София с 268 млн. лв., а целият бюджет на Столичната община за сектора е 312 млн. лв.

За разходи към общинската администрация държавата отпуска 24 млн. лв., а целият бюджет на общината за сектора е 73 млн. лв. Парите за "Здравеопазване" са 38 млн. лв. (от които 22.5 млн. от държавата), а 33 млн. лв. (от които 16 млн. от държавата) общината е предвидила "Социални грижи". Разходите за "Култура" са в размер на 35 млн. лв.(почти 8 млн. лв. от държавния бюджет), а за "Отбрана и сигурност" са предвидени 13 млн. лв. (5.21 млн. от държавата).

Сред разходите, които Столичната община е предвидила за 2017 г. близо 10 милиона лева са за покупка или отчуждаване на земя, 6 млн. лв. за ремонт на булевард "Монтевидео", 2 млн. лв. за разширение на бул. "Тодор Каблешков" ( в частта от бул. "Братя Бъкстон" до "Цар Борис III") и 1.4 млн. лв. за нова сграда на детска градина в "Драгалевци".

Предложенията

На заседанието си Столичният общински съвет ще гласува и две предложения за увеличение на бюджета от групите на БСП и коалиция "Сердика".

Предложението на БСП е в бюджета да бъдат заложени допълнителни 38 млн. лв., който да бъдат разпределени в секторите "Образование", "Здравеопазване", "Социално осигуряване, подпомагане и грижи", "Жилищно строителство", "Опазване на околната среда", "Почивно дело, култура и религиозни дейности", "Култура" и "Отбрана и сигурност". Според общинските съветници от БСП тези допълни средства ще влязат в касата на общината, ако се повиши събираемостта на данъците, таксите и глобите.

За ниската събираемост на таксите и глобите уведомяват и от коалиция "Сердика". Според тяхното предложение "в продължение на години Общината не е ефективна в събирането на приходите от туристическия данък в града, приходите от такса за притежаване на куче."

От групата на коалицията предлагат в бюджета да бъдат заложени средства за създаването на нощен градски транспорт, 500 хил. лв. за реконструкция на сградите на читалищата в Столична община, 2,5 млн. лв. за засаждането на 250 хил. дървета и средства за 25 детски площадки.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 01.04   527 – Начело на Византия застава Юстиниан I 1572 – Група протестантски пирати превзема град Брийле. 1579 – Основан е университета във Вилнюс. 1657...