Стопанската камара подкрепя обвързване на помощите с квалификация и ограмотяване

19.03.2019 | 14:00
по статията работи: econ.bg
Внесеният на 6 март проект предвижда получаваните социални помощи да се обвържат с участие на хората в програми за ограмотяване, придобиване на квалификация и полагане на обществено полезен труд
Стопанската камара подкрепя обвързване на помощите с квалификация и ограмотяване
Снимка: БГНЕС

Българската стопанска камара подкрепя необходимостта от съществени промени в условията за получаване на социални помощи и обвързването им с участие в различни форми на ограмотяване, придобиване на начално и основно образование и професионална квалификация. Това се казва в позиция на работодателската организация, разпространена до медиите по адрес на законопроект, внесен за обсъждане в Народното събрание от депутата от "Обединени патриоти" Искрен Веселинов. Проектът е за изменение на Закона за социалното подпомагане.

Внесеният на 6 март проект предвижда получаваните социални помощи да се обвържат с участие на хората в програми за ограмотяване, придобиване на квалификация и полагане на обществено полезен труд. Предлаганите нови текстове включват и обвързване на помощите с наложени мерки за "въздействие и възпитание".

На трайно безработните се предлага всяка година да се прави оценка от служител на Агенцията за социално подпомагане по критерии на Министерството на труда, като с оценката се поставят годишни цели за ограмотяване, повишаване на квалификацията и "степента на социализация". Предлага се при две отрицателни оценки помощта да се намалява с 50%.

Стопанската камара подкрепя подобни мерки, като предлага свои редакции.

Предложеният от Веселинов текст за условията за получаване на помощи изключва жените в майчинство, който не са трайно безработни. Камарата посочва, че редица изследвания определят публичните разходи за образование на жените майки, особено на тези с т.нар. ранни раждания, като инвестиции с най-висока социална и икономическа обществена възвращаемост.

Затова организацията предлага всички майки до определена навършена възраст – например 40-45 г., за които са установени значителни образователни и квалификационни дефицити – липса на начално и основно образование и базова професионална квалификация, да бъдат обхванати в курсове за ограмотяване и/или повишаване на квалификацията.

След допълнителна оценка следва да бъдат осигурени необходимите бюджетни и човешки ресурси за поемане от общините на дневната грижа за отглежданите деца по време на участие на техните майки в курсовете.

Допълнително трябва да се определи минимална възраст на отглежданите деца, след която задължително се прилагат съответните мерки като условие за получаване на социалните помощи. Според камарата това ще допринесе за ефективна реализация на тази целева група на пазара на труда, за подобряване на равнището на образованост и социализация на децата в техните семейства, за ограничаване на ранното отпадане от образователната система.

Повишаването на образованието и квалификацията на майките с т.нар. ранни раждания ще спомогне също за ограничаване на мащабите на разширяващата се маргинализация и на броя на икономически неактивните и безработните, посочва в позицията си камарата.

Посочва се още, че в проекта на депутата липсва текст, който да обхваща времето след едногодишния срок, в който даден човек получава с 50% намалени помощи. Не е уредено дали помощта се прекратява, спира или подновява и при какви условия – например включване във втори курс за придобиване на следваща (основна) образователна степен или допълваща квалификация, посочва камарата.

Според организацията трябва да се посочат дефиниции за предлаганите мерки, като например за "обществено полезен труд", за да няма противоречиви тълкувания в бъдеще.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 13.06   1805 г. – Експедицията на Луис и Кларк достига до водопадите Грейт Фолс. 1839 г. – Милош Обренович абдикира като княз на Сърбия в полза на сина си Милан...