Студеното време може да повиши цената на тока

14.02.2012 | 15:29
по статията работи: Петър Чернев
Причина за повишаването е стремежът от страна на ЕРП-тата да инвестират повече в системата. Това стана ясно от думите на шефа на ДКЕВР
Студеното време може да повиши цената на тока
Снимка: Econ.bg

Тежката зимна ситуация може да доведе до стремеж от страна на енергийните дружества да се инвестира повече в системата. Това няма как да не се плати от потребителите.

Коментарът направи председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев по повод възможността спирането на износа на ток, включването на студен резерв зарадитрайно ниските температури, както и авариите по електрическата мрежата да доведат до по-голямо повишение на цената на електрическата енергия. Той уточни: "Износът е дотолкова важен, доколкото той може да осигури допълнителни резерви на обществения доставчик Националната електрическа компания (НЕК) – да не се допускат резки увеличения на цената на електроенергията, за сметка на добри резултати от износа. Нещо, което се е случвало предишни години, т.е. НЕК да поеме част от тези разлики, които би трябвало да се отразят пряко на цените".

Основната причина за повишение на цената на тока са екологичните изисквания - необходимостта централите вече да
заплащат въглеродните емисии, както и добавките в цената на електроенергията за енергията, произведена от възобновяеми източници. Това стана ясно още по време на днешното събитие.

"Текущото наблюдение, което ние провеждаме на всички дружества и особено на обществения доставчик на електроенергия, показва, че някои от прогнозните разходи въз основа, на които е направена цената за 2011 – 2012 г. са се увеличили". Това каза още Семерджиев. Той призова да се изчакат следващите месеци, за да стане ясно какво ще е това увеличение и как то ще се отрази на цената на тока от 1 юли тази година. Енергийният регулатор провежда проучвания по въпроса.

По време на днешното заседание на енергийния регулатор стана ясно още, че цената на газа ще се повиши от 1 април, но не с 27%, както прогнозира "Булгаргаз".

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Старият вампир извежда малкото вампирче за първото му среднощно пиршество. Набелязват жертва, малкото забива зъби и започва да смуче кръв, по едно време се спира и пита баща си: - Тате, до последна...
На този ден 26.06   363 г. – Римският император Юлиан Отстъпник е убит по време на отстъпването от Сасанидското царство; военачалник Йовиан е провъзгласен за император. 684 г. –...