Студентите са против увеличението на таксите с 16%

11.11.2011 | 16:27
по статията работи:
Ще има драстично увеличение на таксите в техническите специалности, в изкуствата и в медицината, изчисляват студентски съвети
Студентите са против увеличението на таксите с 16%

Студентските съвети на осем висши училища се обявиха против увеличението на студентските такси с 16%, предвидено в Закона за държавния бюджет за 2012 г.

Реалното увеличение на студентските такси ще бъде с 16%, защото се предлага таванът на таксите, който е в размер на една втора от базовия норматив за издръжка на студент, за 2012 г. да стане две трети от издръжката, обясни Калоян Димитров - председател на Студентския съвет на УНСС, цитиран от БТА.

Студентските съвети припомниха, че през 2009 г. базовият норматив за издръжка на студент е бил 963 лева, а семестриалните такси на студентите са били не по-високи от 30 на сто"от този норматив. През 2010 г. нормативът за издръжка се е намалил с 10% и е станал 866,7 лева. През 2011 г. базовият норматив за студент е падал с 20% до 693 лева и отново, за да се компенсират университетите, се разреши вдигането на таксите до "не по-високо от една втора от норматива", посочиха студентите.

Те са изчислили, че за три учебни години държавната субсидия за издръжка на студент е намаляла с близо 30 на сто, а е разрешено увеличение с 20%ана студентските такси. Ако в този вид се приеме проектът на държавния бюджет за 2012 г., увеличението на студентските такси в УНСС ще е с около 120 лева на година, заяви Калоян Димитров.

По думите му ще има драстично увеличение на таксите в техническите специалности, в изкуствата и в медицината, тъй като нормативът за издръжка на студентите се умножава с различни коефициенти за съответните професионални направления.

Студентските съвети заявиха, че студентите у нас са около 265 000 и ако не се отмени увеличението на таксите, освен традиционните протести могат да използват и други форми, за да изразят своята гражданска позиция.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 29.09   480 пр.н.е. – Гръко-персийски войни: Състои се Битката при Саламин, в която гръцката флота под ръководството на Темистокъл побеждава персийската флота, командвана от...