Един от студентските столове в центъра на Пловдив се е превърнал в квартална бакалия, показа репортерска проверка на „Монитор". В него се продават луканки, мезета, маслини, банани, сирене и кашкавал на половин цена. Продуктите са двойно по-евтини дори и от най-изгодния голям супермаркет. Това е така, защото държавата субсидира студентското хранене с около 45%. В Наредбата за ползване на студентските общежития и столове е записано, че „базовата стойност за едно хранене се определя така, че студентите, докторантите и специализантите да заплащат не по-малко от 40 и не повече от 60 на сто на сто от стойността на храната".
Живеещите и работещите в съседство пловдивчани редовно зареждат хладилниците си от стол №3, който се намира срещу Ректората на ПУ „Паисий Хилендарски".
В мензата обаче трябва да могат да се хранят само гладни кандидат-висшисти. На теория те би трябвало да показват на касата студентска карта и едва тогава да платят супата и взетата сухоежбина.
Служителките в стола поглеждат подозрително всеки нов клиент. Формално питат за студентска карта. На получения отговор, че е забравена, добросъвестно калкулират таратор и пълнени чушки фрикасе за 3,03 лева. Вадят от крайната сметка държавната субсидия от 1,35 лева и искат да бъде заплатена сумата от 1,68 лева.
Веднага след това на шублера се появи табла с около 50 луканки. Цената на парчето е 2,50 лева. Килограм кашкавал се търгува за 7,50 лева.
Освен кашкавал и луканка на шублера се редят табли с банани на половин цена, маслини за 6 лева килото, както и шоколади. Студентската цена на кофичка „Данон закуска" е едва 0,60 лева.
Служители от близки магазини и офиси за недвижими имоти са се изхитрили да похапват един път в седмицата и пъстърва с гарнитура за 3 лева порцията.