Студията за телевизионни филми "Екран" преминава към БНТ

26.10.2006 | 19:45
по статията работи: econ.bg
Студията притежава техника за работа на всички филмови формати

 

Министерският съвет взе решение за преминаване на дейността, имуществото, архивите, правата и задълженията на Студията за телевизионни филми "Екран" към Българската национална телевизия.

От 1974 г. Студията е към Комитета за радио и телевизия (КТР) при Министерския съвет. В последвалите административни и структурни промени, извършени от Народното събрание през 1990 г., КТР е трансформиран в два самостоятелни института – БНТ и БНР. Никъде обаче не е регламентиран статутът на СТФ "Екран".

Допуснатият пропуск е продължил и в последствие при обсъждане и приемане на съответните редакции в Закона за радиото и телевизията. В резултат на това СТФ "Екран" продължава да съществува с неизяснен статут.

Същевременно Студията притежава техника за работа на всички филмови формати, особено що се отнася до технологията "супер 16 мм", която позволява заснемане на по-евтин негатив 16 мм, а при нужда – копиране на 35 мм. Съчетаването на тази продукция с цифровото копиране прави технически конкурентна продукцията на БНТ в международен аспект.

Студията разполага и с огромен фонд от създадени от 1948 г. до 1991 г. заглавия във всички жанрови форми, както и с техника за филмопроизводство, без да има финансовия и човешки ресурс за филмопроизводство, с какъвто БНТ разполага.

СТФ "Екран" представлява неотменна част от БНТ и ефективно може да допълни и доразвие работата й, като по този начин БНТ успешно продължи да осъществява функциите си на национален обществен оператор, са мотивите на правителството за решението.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 19.04   65 г. – разкрит е "Пизоновия заговор" срещу император Нерон. 548 г. – Тържествено е осветена базиликата Сан Витале в Равена от 27-ия епископ на...