Съветът за национална сигурност реши да има нова стратегия за отбраната до 2030 г.

09.01.2018 | 16:40
по статията работи: econ.bg
Заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност продължи почти 4 часа
Съветът за национална сигурност реши да има нова стратегия за отбраната до 2030 г.
Снимка: БГНЕС

Консултативният съвет за национална сигурност при президента реши днес да бъде подготвена нова програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили на Република България, която да обхване периода от 2020 до 2030 г. Държавният глава Румен Радев обяви, че новата стратегия трябва да "реши проблемите относно неокомплектоваността, относно мотивацията, подготовката, професионалното развитие и персонално оборудване на българските военнослужещи и да гарантира ефективен процес на придобиване на нова бойна и обслужваща техника и поддържането на старата такава".

Консултативният съвет за национална сигурност заседава около 4 часа днес за роля на България за развитието на Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в контекста на българското европредседателство.

След заседанието президентът обяви, че приветства приетия от правителството план, според който до 2024 г. разходите за отбрана трябва да бъдат до 2% от БВП. "Ние стигнахме до много важен консенсус - че този план остава открит и трябва своевременно да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности", обяви още Радев. От думите му се разбра, че до 30 септември т. г. трябва да бъде извършен преглед и при необходимост актуализиране на плана за повишаване на разходите за отбрана по-рано.

България иска международен институт за устойчиви технологии в региона

България ще представи идея за изграждане на международен институт за устойчиви технологии и научен център за Югоизточна Европа, реши още съветът за национална сигурност. Според президента това ще даде тласък за засилено сътрудничество в областта на науката, образованието и медицината и ще привлича и ще задържа младите хора от Западните Балкани. Решено е да се направи каталог на възможностите за образование и обучение в България в сферата на сигурността и отбраната, както и за общи учения.

Властите са се обединили около позицията, че европредседателството предоставя възможности на България за ефективно ръководство на процесите за изграждане на обща европейска отбрана, за интеграция на българските въоръжени сили, промишленост и наука в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия, както и за повишаване на сигурността и европейската перспектива на Западните Балкани. За България е важно да гарантира интеграцията си в тези процеси, каза Радев.

На заседанието е решено до 30 юни т.г. да се финализира преговорния процес по регламента за изграждане на Европейска програма за промишлено развитие в областта на отбраната. До 31 март изпълнителната власт трябва да разработи каталог на българската отбранителна индустрия, научни звена и областите, които България има потенциал да участва в проекти на постоянно структурираното сътрудничество на Европейския фонд за отбрана и по линия на Европейската агенция за отбрана.

Координацията между институциите - гаранция за сигурността

"Всички тези амбициозни цели могат да бъдат постигнати с отговорни действия и много ефективна координация между съответните институции. Много се радвам, че днес обсъдихме тези въпроси и стигнахме заедно до тези решения. Това е пътят с консолидирани усилия да имаме успех", обяви Радев. Той пожела успех на европредседателството.

"Обсъдихме и тревожното натрупване на тежки криминални престъпления напоследък. МВР полага всички усилия за тяхното разкриване. Всички се обединихме около позицията, че е необходима още по-добра координация между институциите и усъвършенстване на модела за борба с престъпността, така че да бъде гарантирана сигурността на българските граждани" , каза още президентът Радев.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...