Европейските министри на риболова подкрепиха план за развитие на аквакултурите в европейски води, предаде EUbusiness. Решението е факт въпреки възраженията на природозащитниците, които твърдят, че „рибното фермерство” създава повече проблеми, отколкото решава.
„Развитието на аквакултурите в Европа изпадна в застой през последното десетилетие за разлика от високия ръст в сектора по света и особено в Азия”, се казва в изявление на Съвета на министрите. Според европейските министри „рибното фермерство” е добър отговор на свръхулова и изтощаването на рибните популации в ЕС.
Противно на становището на министрите някои еколози оспорват положителните оценки за аквакултурите. Според тях са нужни пет или шест килограма живо тегло „дива” риба, за да се произведе един килограм „култивирана” риба. Освен това „рибното фермерство” нанася сериозни щети на околната среда.
В Европа най-добре развито е „рибното фермерство” във Франция (стриди и миди), Великобритания и Гърция (сьомга, шаран, ракообразни и мекотели).