Съдбата на "замразените" пари по ФАР ясна в края на ноември

08.10.2009 | 15:24
по статията работи:
МРРБ разделило проектите по програмата, които трябва да финансира, на три групи
Съдбата на "замразените" пари по ФАР ясна в края на ноември

До края на ноември се очаква решението на Европейската комисия по казуса със замразените средства по предприсъединителната програма ФАР. Това съобщи днес заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, предаде Агенция „Фокус".

Регионалното министерството е направило детайлен анализ на всички проекти, сключени от неговата агенция по ФАР. Очаква се и финансовото да направи такъв анализ.

Проектите по ФАР са разделени на две основни групи - сключени с и без предварителен контрол на Европейската комисия. По проектите, сключени под контрола на ЕК, след актуализация на финансовите данни и изчистване на нередностите, ще започне реалното отблокиране на средствата. За това вече има воля от страна на ЕК.

Проектите по програма ФАР, сключени след предварителния контрол на ЕС, продължават да са на 100 % замразени.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е направило реален анализ на своите проекти по програмата. Те са разделени на три групи и условно са наречени - червени, жълти и зелени.

По първата група (зелени) не са установени никакви проблеми нито на етап тръжна процедура, нито на етап изпълнение и се очаква те да бъдат разплатени.

По втората група проекти (жълтите) България ще иска възстановяване на средствата, но след определена финансова корекция (доброволен отказ от средства), която трябва да бъде потвърдена от ЕК.

Проектите от втората група са разделени в допълнителни категории - със слабости в тръжната процедура, страдащи от недобра процедура по превенция на нередности и проекти с двата вида проблеми.

В третата група проекти (червените) средствата са безвъзвратно загубени.

В момента с ЕК се водят разговори какъв да е процентът на финансовата корекция за втората група проекти (жълтите). Според Павлова най-оптимистичният вариант е корекцията по тях да е на стойност около или малко над 5 млн. лв. Решението обаче трябва да вземе Брюксел. МРРБ вече е представило на ЕК предложенията за корекция на всеки един от тези проекти. Тя варира от 5 до 15 %.

Министерството на финансите също трябва да представи своя анализ на сключените от неговата агенция по ФАР проекти по програмата. Едва след това се очаква ЕК да реши окончателно дали ще размрази парите.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Срещат се двама приятели. Единият пита: - Какво ще правиш в събота? - Ще ходим със сина ми в парка да пускаме хвърчило дракон да лети! А ти? - И аз имам подобна програма - ще изпращам тъщата на...
На този ден 20.09   622 г. – Мохамед и негови последователи се преселват от Мека в Медина, което е начало на арабското летоброене. 1378 г. – С избирането за Климент VII за...