Съдът в Страсбург отказа да разгледа тавана на пенсиите у нас 1

07.05.2012 | 08:54
по статията работи: Лили Бончева
Основният аргумент е, че става въпрос за бюджетни политики и държавата има право на законодателни инициативи, с които да пази финансовата си стабилност
Съдът в Страсбург отказа да разгледа тавана на пенсиите у нас
Снимка: Булфото

Таванът на пенсиите у нас не беше осъден и на последната възможна инстанция. Голямата камара на съда по правата на човека в Страсбург е отказала да разгледа обжалването на 9 български пенсионери срещу решението на 7-членен съдебен състав на същия съд, който през миналата година потвърди, че таванът на пенсиите не накърнява правата на хората, а държавата може да налага такива ограничения. Жалбите бяха подадени в Страсбург още през 2004 г., припомня вестник "Сега".

В камарата участват 17 съдии и тяхното заседание беше последният шанс за справедливост за българите, ощетени от тавана. Адвокатът Михаил Екимджиев беше песимист още след като обикновеният състав не откри несправедливост в ограничението, тъй като камарата разглежда жалби в изключителни случаи, които засягат интереси от голямо значение, а не на отделни хора.

Въпреки това още над 200 българи продължават да се борят в Страсбург срещу решението държавата да им изчислява пълните пенсии, а да им дава толкова, колкото прецени. Техните жалби са от 2008 г. "Формално съдът е длъжен да ги разгледа, но за съжаление прогнозата е, че той ще се съобрази с аргументите на решението си от миналата година - че става въпрос за бюджетни политики и държавата има право на законодателни инициативи, с които да пази финансовата си стабилност. Ако обаче има някоя изключително силна жалба, с аргументи, за които ние не сме се сетили, макар че е малко вероятно, може и да мине", смята Екимджиев. Основният аргумент в жалбите на неговите клиенти беше, че като изчислява пълната пенсия и определя временен таван на ограничението, държавата създава легитимно очакване у хората, че един ден ще си вземат всичките пари. Със законодателни инициативи обаче падането на тавана на пенсиите постоянно се измества и вече е прехвърлен чак за началото на 2014 г., и то само за новоотпуснатите.

Към края на 2011 г. държавата прибира над 100 млн. лв. от 48 700 пенсионери с изчислени над 700 лв. пенсии. В момента таванът се изчислява като 35% от максималния осигурителен доход, който трета година е замразен на 2000 лв. Битката срещу тавана на пенсиите започна покойният вече главен прокурор Иван Татарчев, който постави проблема пред Конституционния съд. 12-те конституционни съдии обаче приеха, че той не нарушава правата на хората. За самите съдии таван на пенсиите няма. През 2010 г. по жалба срещу НОИ Върховният административен съд отново поиска от КС да прецени има ли нарушение на закона, като се дават по-малко пари за старост, отколкото са изчислени. Съдиите обаче потвърдиха старото решение.

През миналата година съдът в Страсбург прие също, че не е нарушен справедливият баланс между обществения интерес и интереса на отделните граждани, тъй като до 1996 г. вноските по пенсионните осигуровки са били единствено за сметка на работодателите.

Оцени статията:
5.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Коментари 3
Подреди по: Най-нови | Най-стари

Dimiter Andonov 08.05.2012 | 00:16
Призовавам всички ощетени от тавана на пенсиите пенсионери, да се включат в обжалването чрез адвокат Екимджиев или с колектив от адвокати. Да затрупаме нашите върховни съдилища и Страсбург с окола 50 хил. жалби! Този таван е многогодишен грабеж от скапаната ни държава! Димитер Андонов
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....