Съдът постанови неплатежоспособността на КТБ да е с по-ранна дата

03.07.2015 | 16:54
по статията работи: econ.bg
Магистратите решиха това да е 20 юни 2014 г.
Съдът постанови неплатежоспособността на КТБ да е с по-ранна дата
Снимка: Sporta.bg

Началната дата на неплатежоспособност на Корпоративна търговска банка (КТБ) е 20 юни 2014 г., реши Софийският апелативен съд. Датата, определена от първа инстанция, бе 6 ноември 2014 г. Тогава Управителният съвет на БНБ отне лиценза на банката.

Решението на съда в тази част подлежи на вписване в търговския регистър при Агенцията по вписвания. 

Искането на Централната банка бе КТБ да бъде обявена в неплатежоспособност с дата 30 септември 2014 г. Това е датата, от която е и последният одитен доклад, според който капиталът на банката е отрицателен.

Според юристи началната дата на неплатежоспособността е много важна, защото сделките, извършени между нея и съдебното решение за несъстоятелността на банката, се смятат за нищожни спрямо кредиторите.

По време на парламентарен контрол министърът на икономиката Божидар Лукарски заяви, че таванът от 25% нетна експозиция на паричния ресурс в КТБ към 30 юни миналата година, е надвишаван единствено от „Индустриална зона Варна“.

Министърът добави, че компанията е съхранявала средствата си в пет различни банки. До ръст на експозицията се стигнало след затварянето на КТБ, което наложило дружеството да оперира със средства от други банки.

Към 30 юни 2014 г. общата нетна експозиция на паричния ресурс в КТБ на дружествата, на които Министерството на икономиката е принципал, е била 16,49%. Общата сума на средствата е 18,356 млн. лева.

"Индустриална зона Варна" има разплащателна сметка в КТБ при лихва 0,5 процента, като сумата е 2,925 млн.лева, а нетна експозиция е 26,94 процента.

Разплащателна сметка в банката има и "Булгарплод експорт" ООД София. Върху нея преди приемането на правилата за разпределение на средства, е наложен запор от съдия изпълнител и към 30 юни 2014 г. в сметката има 50 лева при лихва 0,1 на сто с нетна експозиция 1,91 на сто.

ВМЗ има в КТБ разплащателна сметка, върху която преди приемането на правилата е наложен запор от НАП. Към въпросната дата в сметката има 159 248 лева при лихва 0,1%.

Българската агенция за експортно застраховане съхранява в банката 3,470 млн. лева. Лихвата е в размер на 6%, а нетната експозиция на паричния ресурс към банката е 12,13 на сто.

Държавната консолидационна компания има сметка в банката при 5-процентна лихва, а средствата са 1,502 млн. лв. при нетна експозиция към банката от 22,62%.

Сметката на "Ел Би Булгарикум" е при лихва от 0,6 процента, а сумата е 1,432 млн. лв.

Две разплащателни сметки има "Национална компания Индустриални зони". Лихвените проценти са съответно - 0,1 и 0,5 на сто, а сумите по сметките са 2,226 млн. лв. с нетна експозиция 24,21%.

„Кинтекс" има ресурс в банката от 6,461 млн. лв., разпределен в две депозитни и една разплащателна сметка при нетна експозиция от 13,61%. Лихвите по специалната депозитна сметка за осигуряване на банкова гаранция са 5,5%, по депозитна сметка - 3,2 на сто, а по разплащателната - 0,1 процент.

Лихвеният процент на разплащателната сметка на "Плод и зеленчук" Габрово е 3,55%, а сумата е 2,226 млн. лв. Това дружество не попада в приложното поле на изискванията за концентрация, защото балансовата стойност на паричните му средства е под 3 млн. лв., уточнява Лукарски.

Във връзка с обнародваните изменения в Закона за банковата несъстоятелност, с които се удължава срока за изготвяне на списъка на приетите вземания в производството по несъстоятелност на банка - от 14 дни срокът става 30 дни, синдиците обявиха, че списъкът на приетите вземания към банката ще бъде обявен в рамките на 30-дневния срок.

Удължаването на времето за анализиране на постъпилата информация ще даде възможност на синдиците на КТБ да разгледат по-обстойно всяко едно от предявените вземания и да прецизират становището си по признаването му или не, отчитат те в писмо до медиите.  

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
- Месо ядеш ли? - Не. - А риба? - И риба не ям. - Вегетарианец ли си? - Не, пенсионер съм...
На този ден 30.05   1431 г. – Стогодишната война: В Руан, Франция, 19-годишната Жана д'Арк е изгорена на клада от английско ориентирания трибунал. 1498 г. – Христофор Колумб се...