Съдят собственика на Costa Concordia в САЩ

21.01.2012 | 13:00
по статията работи: Елица Елефтерова
Във фаталната нощ не е имало паника, според очевидци
Съдят собственика на Costa Concordia в САЩ
Снимка: Sxc.hu

Отново подновиха търсенето на оцелели

Тази сутрин бяха подновени спасителните операции около круширалия круизен лайнер Costa Concordia, който продължава да потъва близо до бреговете на италианския остров Джилио, съобщава ДПА.

Водолази планират да пробият с контролирани експлозии три отвора в пета палуба, където се смята, че може да има все още оцелели хора. Повече от 20 от общо 4000 пасажери се водят за изчезнали, загиналите са 11. Операцията на водолазите трябваше да бъде прекъсната вчера, за да им се даде възможност да си починат.

Обект на операция през нощта от специални противопожарни екипи са били части от кораба, които все още плават по повърхността на водата. Говорител съобщи, че по време на операцията Costa Concordia не се е преместила.

Опасното засядане на кораба върху скалите, които са пробили дупка в него, и възможността той да се наклони още повече са постоянен източник на притеснение за издирвателната и спасителната операция, която често бива прекъсвана, посочва агенцията.

Метеорологичните условия са по-добри от очакваното, морето е спокойно, съобщил за АФП говорител на бреговата охрана, според когото би било чудо, ако все още някой е оцелял при ниските температури в частта от кораба, която е под вода.

Какво разказват очевидците

На борда на Costa Concordia не е имало паника. За това разказаха във Варна петима от моряците, които са част от екипажа на кораба. Според тях спасяването на пътниците е било според предварително изготвения план за действие в аварийна ситуация.

Българите са участвали в спасяването на над 1000 от пасажерите и са напуснали кораба, след като спасителната операция е приключила. Те обясниха, че и техните италиански колеги са действали адекватно в аварийната ситуация, информира БНР.

"Даже и по западните медии пишеше, че екипажът е бил в паника. Наша сънародничка също изписа това нещо, което е абсолютна лъжа. За нея може да е паника, защото тя не разбира какво се каза като команди, ние, като екипаж, знаем какво се казва и всеки от нас знае, какво трябва да направи.

За нея може някакви хора да бягат хаотично, но за нас тези хора отиват по местата си в определения момент, където трябва да са. Екипажът се представи блестящо в този момент, резултатите са налице, вие ги виждате 99,4 и 5 процента спасени пасажери. Повече няма какво да се коментира
", коментира Камен Пеев.

Всички моряци заявиха, че ще продължат да плават, както и че фирмата им харесва, а обезщетенията, които ще им бъдат изплатени, са договорени предварително.

Съдят собственика на лайнера в САЩ

Междувременно стана ясно, че пасажерите от кораба се готвят да подадат три иска срещу компанията собственик на кораба Costa Cruises, и имат намерение да ги подадат в САЩ, съобщава BBC.

Италианската асоциация на потребителите Kodakons съвместно с две американски юридически фирми, представляващи интересите на жертвите и пострадалите в катастрофата, заявиха намерението си да осъдят круизната компания за най-малко по 160 хил. долара за всеки пасажер на кораба, информира Агенция "Фокус".

Costa Concordia, на борда на който са се намирали около 4200 души, частично потъна, след като се сблъска с подводна скала. Най-малко 11 души са загинали. Други 21 души са в неизвестност. В района на инцидента издирването продължава.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 17.06   1631 г. – Мумтаз Махал умира по време на раждане. В нейна чест съпругът ѝ, азиатският владетел Шах Джахан, построява за 17 години двореца гробница Тадж Махал (дн....