Създава се Национален съвет по лекарствата

04.07.2012 | 18:15
по статията работи: Петър Чернев
Централата на новата структура ще се намира в Плевен
Създава се Национален съвет по лекарствата
Снимка: Sxc.hu

Правителството прие промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина.

Те предвиждат създаване на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Създаването на единен държавен орган, който ще извършва дейностите по ценообразуване и реимбурсиране на лекарствени продукти, ще оптимизира дейността на досегашната Комисия, която нямаше собствена администрация и не беше постоянно заседаващ орган.

Съгласно закона за администрацията, Националният съвет ще бъде колегиален орган на изпълнителната власт със специална компетентност. Решенията се вземат колективно от председателя и членовете след обсъждане и при спазването на определени изисквания за кворум и мнозинство. Това ще бъде гаранция за избягване на злоупотребата с власт и корупцията при упражняване на контролни, разрешителни или регистрационни правомощия, информира пресцентърът на МС.

"Новият Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти ще бъде в Плевен". Това каза министърът на финансите Симеон Дянков пред журналисти в Министерския съвет, предаде Агенция "Фокус”. Той добави, че в града има силен Медицински университет, близо е и град Свищов, в който е Стопанската академия и обучени кадри от двете учебни заведения ще могат да работят в седалището на съвета.

Философията на местенето на различни административни структури из страната е дългосрочна. Тази мярка няма да струва много. Това заяви тази сутрин министър Дянков. Той допълни, че няма една обща сметка колко ще струва децентрализацията, а всичко се изчислява администрация по администрация.

От думите на вицепремиера стана ясно още, че до 2-3 седмици ще бъдат обявени още структури, които ще бъдат преместени. Водят се преговори с Русе, където трябва да бъде изпратена Агенция „Митници“. Възможно е също така Изпълнителната агенция по лозата и виното от София да бъде изпратена в Плевен.

Междувременно с приетите днес промени в закона се въвежда легална дефиниция на понятието "фалшифициран лекарствен продукт”, както и изисквания за определянето на самостоятелен режим за производството, вноса и търговията с активни вещества и за задълженията за производителите на лекарствени продукти за извършване на проверка на използваните от тях активни вещества.

Въвеждат се разпоредби, съгласно които върху лекарствените продукти трябва да бъдат нанесени показатели за безопасност, чрез които ще може да се извършва проверка на всяка доставена опаковка, независимо от начина на доставка, включително при продажба от разстояние. Прецизират се правомощията на Изпълнителната агенция по лекарствата, предвид извършването на необходимия контрол върху лекарствените продукти, пуснати на пазара.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
Като видя някой да си изпива бутилката бира до дъно си викам: - На тоя може да се разчита, няма да си остави работата недовършена!!!
На този ден 16.07   622 г. – Пророкът Мохамед се премества от Мека в Медина, което се смята за начало на ислямската вяра и на ислямския календар. 1054 г. – В Константинопол...