Създава се регистър на обектите от критичната инфраструктура в енергетиката

17.11.2010 | 16:05
по статията работи:
МИЕТ получи като дарение базисен софтуер за управление при кризисни ситуации на стойност 100 хил. лв
Създава се регистър на обектите от критичната инфраструктура в енергетиката

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) ще създаде регистър на обектите от критичната инфраструктура в енергетиката. Това са подстанции, компресорни станции, газоразпределителни станции, големи хидроенергийни съоръжения, електроцентрали и други.

Това е възможно след като ведомството получи като дарение базисен софтуер за управление при кризисни ситуации от фирма „ЕСРИ - България" ООД, съобщиха от МИЕТ. Договорът за дарението бе подписан днес, 17 ноември 2010 г. от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ - България" ООД. Стойността на дарението е 100 хил. лв. На подписването присъства и Лю Нелсън, мениджър „Корпоративни решения за сигурността и вътрешния ред" в ESRI Inc, САЩ.

Съгласно споразумение между американската фирма ESRI Inc и Европейската агенция за опазване на околната среда, влязло в сила на 1 октомври 2010 г., се предвижда през следващите 2-3 години да бъде предоставен специализиран софтуер за безвъзмездно ползване от държавните институции на страните - членки на ЕС на стойност 10 млн. евро. МИЕТ е включено в списъка на одобрените по това споразумение ведомства след подписания днес договор.  

„Убедени сме, че получаваме високотехнологичен продукт, който ни дава възможност за ефективно управление на кризисни ситуации и защита на критичната инфраструктура в системата на икономиката и енергетиката", каза министър Трайков след подписването на документа.

По думите на Лю Нелсън „дареният софтуер позволява много по-ефективно управление на кризите, така че да се запазят здравето и живота на хората и да се ограничат до минимум материалните щети"

Благодарение на специализирания софтуер, всички обекти, които трябва да бъдат защитени от тероризъм, природни бедствия и аварии, ще бъдат визуализирани на специална гео-пространствена информационна платформа. Така те могат да бъдат наблюдавани непрекъснато и при възникване на критична ситуация, тя да бъде разрешена максимално бързо и ефективно. Системата дава информация и за отстоянията на обектите до най-близките пътища и осигурява връзка със звената на Гражданска защита, МВР, Спешна помощ и службите на пожарната, както и с тел. 112.

Системата ще бъде интегрирана с подобни системи, действащи в други фирми и ведомства. На първия етап се предвижда интеграция с Електроенергийния системен оператор, Булгартарнсгаз и големите хидроенергийни обекти. 

Дарението предвижда и обучение на служители от дирекциите „Управление при кризисни ситуации", „Сигурност на енергоснабдяването" и „Природни ресурси и концесии" за работа със специализирания софтуер.

Това е началото на ефективното управление на кризисни ситуации и защита на критичната инфраструктура в системата на икономиката и енергетиката, коментират от МИЕТ.

 „ЕСРИ България" ООД е изключителен представител на Environmental Systems Research Institute (ESRI) - USA. Компанията разработва, внедрява и поддържа гео-базирани информационни системи в редица министерства и институции в държавната администрация в България, в това число и в МИЕТ за управление на природните ресурси и концесиите. Сред по-значимите проекти в енергетиката са националната ГИС за електропреносната мрежа, ГИС за електроразпределение и за дистрибуция на природен газ. 

 

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Иванчо влиза в аптеката и започва да изброява на аптекарката: - бинт; - марля; - риванол; - кислородна вода; - лепенки; - обезболяващи; Аптекарката се притеснила и го пита -  - Да не е...
На този ден 11.07   1346 г. – Карл IV е избран за император на Свещената Римска империя. 1733 г. – Осветена е катедралата в Санкт Петербург, известна като Петропавловски събор...