Създателят на "Уикипедия" е в България

05.06.2009 | 20:11
по статията работи:
Джими "Джимбо" Уейлс ще изнесе лекция на 6 юни в Модерен театър, София
Създателят на "Уикипедия" е в България

Създателят на "Уикипедия" (Wikipedia) Джими "Джимбо" Уейлс (на снимката горе) е в България.

„Представете си един свят, където всеки човек на планетата има достъп до цялото човешко познание. Да създам и доставя свободна енциклопедия с най-високо възможно качество до всеки отделен човек на тази планета на неговия собствен език - това съм аз. Това правя. Това е целта на моя живот", казва Джими Уейлс.

Създател е на най-популярната онлайн енциклопедия, която предлага над 10 милиона статии и се поддържа единствено благодарение на свободната воля и интелектуално усилие на нейните потребители на абсолютно свободен и напълно интерактивен принцип.

Преди месец "Уикипедия" окончателно победи проекта на "Майкрософт" "Енкарта" и гигантът на Бил Гейтс бе принуден да се откаже от своята енциклопедия. В момента Уикипедия е един от 10-те най-популярни сайта в мрежата, а Джими Уейлс многократно е обявяван за един от стоте най-влиятелни хора на планетата в различни класации.

Сп. "Форбс" пък го определя за една от 25-те най-големи знаменитости в Интернет.

iskra-01_599Уейлс е в страната ни по покана на актрисата и водещ на предаването "Нощни птици" по БНТ Искра Ангелова (вляво; източник на снимката: Noshtniptici.hit.bg).

Ангелова обяснява успеха си да доведе в България знаменития Уейлс с това, че и тя, като него, е последователка на Айн Ранд и е съосновател на "Общество Айн Ранд" в България.

"Много харесвам тази авторка, нейните идеи за свобода на пазара и правото на развитие на всеки талантлив и предприемчив ум. Правото на способния човек, правото на самородния талант, който е принуден да се бори отчаяно, за да се съхрани в едно силно конформистко и регресивно общество, където целта оправдава средствата.

Айн Ранд (1905-1982) е радикалнo смела и назовава проблемите, които ние днес срещаме и не смеем да изречем", казва Искра Ангелова.

"Много се зарадвах, когато научих, че създателят на едно от най-чистите в морален и бляскаво в интелектуален смисъл изобретения на новото време е неин върл почитател. Джими Уейлс, създателят на най-голямата енциклопедия в света, е последовател на принципите на Айн Ранд! Писах му с покана да дойде в България, за да проверя дали наистина системата Wikipedia е толкова демократична и отворена. И той ми отговори. Оттогава водя преговори с него и агенцията му, за да го доведа у нас и да могат повече хора да го чуят, да вникнат в неговите идеи, да участват в един дебат за свободата и моралната отговорност на медиите, за влиянието на Интернет в един бъдещ свят, където всеки има достъп до цялото човешко познание", казва актрисата журналистка.

Тя обяснява, че Джими Уейлс се е съгласил да дойде в България, "защото разбра, че ние не сме богати, но че и тук има хора, които се борят, всеки колкото може, за един по-смислен разговор, един по-здрав климат и една по-ясна ценностна система".

"За да може българското общество най-после да се отърси от всички изродени модели, наследени от социализма, да се освободи от своите предразсъдъци, да спре да функционира само по втория начин, да помечтае за един бъдещ свят, където всеки можещ, талантлив и находчив човек ще има правото да се развива и да получава според заслугите си", продължава Искра Ангелова.

Липсата на морал и идеи в българския обществен живот, липсата на идеализъм и каузи я накарали да убеждава упорито един от най-скъпите лектори на света. "И той се съгласи да направи този жест", радва се Искра Ангелова.

Джими Уейлс е последовател на идеите на Айн Ранд за капитализма и свободното развитие на пазара, както и на всеки човек според неговите способности и таланти.

Според Искра той може да повдигне качествено нивото на разговора за свободното предприемачество, данъчната политика и подкрепата на свободните пазари в България, който е загубил смисъл.

"Г-н Уейлс е най-добрият оратор по теми като бъдещето на алтернативните медии, свободата на словото и печата, и развитието на интернет като най-влиятелния източник на информация, променящ нагласите и възгледите на един бъдещ свят. Неговото мото е "Свобода на словото, свобода на мисълта, свобода на пазара", напомня тя.

Знаменитият Джимбо е в България със съдействието на фестивала "Mediamixx 2009" в Албена, на откриването на който присъства. Той ще гостува в предаването „Нощни птици" по БНТ на Искра Ангелова.

На 6 юни от 18:00 часа той ще изнесе лекция в Модерен театър, София (ул. „Върбица" 12, бивш Дом на българо-съветската дружба).

 

Роденият през 1966 г. Джимбо е син на бакалин и учителка. Завършил частно училище и финансови науки. През 1994 г. започва да търгува на Чикагската борса. Но в свободното си време сърфира и дискутира в интернет и подробно се запознава с идеите на обективизма, развити от Айн Ранд. През 1992 г. създава първия си форум, който модерира сам. През 1996 г. с двама приятели основава фирмата Bomis - за забавление, спорт, фантастика и малко еротика в интернет - която се издържа с реклами до закриването й десет години по-късно.От 1999 до 2001 г. ръководи проекта за енциклопедия Nupedia, който се развива до Уикипедия и през лятото на 2003 г. регистрира фондацията Wikimedia. През 2004 г. заедно с Анджела Бийсли основава портала Wikia - предлагащ безплатен хостинг за уики проекти, който се издържа чрез реклами от „Гугъл". От началото на 2007 г. работи по проекта Wikia Search, с който е амбициран да създаде алтернативна търсачка на „Гугъл". В основата на проекта са програмите с отворен код Lucene, Nutch и Hadoop.Алфа версия е представена на 7 януари 2008 г., а на 31 март 2009 трябваше да тръгне пълната версия на търсачката.За шест месеца обаче били регистрирани едва по 10 хил. посетители на месец. Той обяви, че ще продължи да работи по усъвършенстването след като затихне глобалната финансова криза. Идеите му за Уикипедия днес вече са, че по-важно от броя на посетителите и публикациите е качеството на текстовете и това ще стане, ако като автори се изявяват повече академично подготвени специалисти.През март 1997 г. Уелс сключва втори брак с Кристина, с която имат дъщеря Кира, но вече живеят разделени. Той живее недалеч от гр. Сейнт Питърсбърг във Флорида, но сам казва, че пътува средно 200-250 дни в годината.

 

Информацията е предоставена от Център за култура и дебат "Червената къща"

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...