С близо 200 млн. лева ще се намали дефицитът в НЕК с поскъпването на тока

23.09.2014 | 13:57
по статията работи: Георги Велев
Основна цел си остава предоговарянето на цените на американските ТЕЦ-ове и ВЕИ-тата, заяви министър Щонов
С близо 200 млн. лева ще се намали дефицитът в НЕК с поскъпването на тока
Снимка: Thinkstock/Guliver

С около 200 млн. лева ще бъде компенсиран финансовия дефицит в НЕК с 10-процентното увеличение на тока от 1 октомври, заяви служебният енергиен министър Васил Щонов. Това на практика е само една пета от  дефицита, който е натрупала държавната компания. Той припомни, че в момента се работи по предоговаряне на контрактите с американските централи в Маришкия басейн и възобновяемите източници. Дупката във финансите на държавната електрокомпания, която е обществен доставчик на електроенергия, е общо около 1 млрд. лв. "Останалото ще се компенсира от други мерки - по-ефективно управление на предприятията и преговори за тези дългосрочни договори за изкупуване на енергията.

Според министъра договорите с американските централи трябва да се преразгледат и да се променят като правна стойност, а не само ДКЕВР да има настоявания за това. Нови поскъпвания на тока също ще има но за момента не се знае кога, стана ясно от думите на министъра.

Отстраняваненто на Иван Генов като ръководител на АЕЦ Козлодуй се е налагало заради нуждата от "по-ефективно управление на централата". За да се намалят очакваните загуби на НЕК, би трябвало всички предприятия в сектора енергетика да работят по-ефективно, коментира министърът.

"Нямаме план да се смени този или онзи директор, а гледаме как се управляват дружествата. Много сме благодарни на Иван Генов, той свърши добра работа, но за следващия етап от развитието на централата е нужен нов човек", заяви Щонов. Като първостепенни задачи пред АЕЦ "Козлодуй" министърът посочи повишаване на ефективността, по-добро управление на търговията с енергия, модернизация на 5-и и 6-и блок.

На въпрос защо не се правят смени в НЕК, Щонов обясни, че НЕК е всъщност една голяма разплащателна кутия - купува енергия на една цена и я продава горе-долу с 1 млрд. лева по-евтино на година. Ето защо трябва да се оптимизира работата на предприятията в сектора енергетика, за да не се увеличава дупката в НЕК, заяви още Щонов.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
Когато разбрали, че бързият влак от София до Бургас пътува 8 часа, китайците били истински впечатлени от размерите на България...
На този ден 27.03   196 г. пр.н.е. – Птолемей V се възкачва на трона на Египет. 1309 г. – Папа Климент V отлъчва Венеция и цялото ѝ население. 1329 г. – В Агро Доминико...