С известие по телефона ще предупреждават пчеларите преди пръскане

12.09.2016 | 12:00
по статията работи: econ.bg
Това предвижда Наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне, която е публикувана в последния брой на Държавен вестник
С известие по телефона ще предупреждават пчеларите преди пръскане
Снимка: БГНЕС

Минимум три дни по-рано трябва да бъдат уведомявани пчеларите, ако предстоят растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности с наземна и авиационна техника. 

Това предвижда Наредбата за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне, която е публикувана в последния брой на Държавен вестник. Възложителите на пръскането трябва да уведомят лично – с SMS и/или по електронна поща собствениците на регистрирани пчелини, разположени в землището на населеното място, където ще има третирани площи. 

Същото важи и за собствениците на пчелини, разположени в граничещите землища. Пчеларите трябва да бъдат информирани за датата и часа, в които ще се извърши мероприятието. Лицата, които извършват третиране е необходимо също така да изпратят уведомително писмо до кмета на населеното място, в чието землище ще се извършва третирането, както и до кметовете на населените места, чиито землища граничат с третираните площи. 

Кметовете от своя страна имат задължението да обявяват за предстоящото третиране в деня на получаване на уведомителното писмо чрез местните средства за масово осведомяване и чрез обява на видно място в съответното населено място, гласи наредбата. 

Към уведомителното писмо до кмета за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности се прилага схема на площите за третиране, в която се отразяват видът и фенофазата на земеделската култура. След уведомяването по чл. 8, ал. 1, т. 2 собствениците на пчелини са длъжни да предприемат мерки по опазването на пчелните семейства от отравяне. По преценка на собствениците мястото на пчелина може да бъде обозначено с бял флаг. 

Пръскането на площите, посочени в уведомителното писмо, не може да продължи повече от 3 дни за определен масив, когато се извършва с наземна техника, и повече от 5 дни – от въздуха.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
Събеседване: - Защо искате да работите при нас? - Аз съм счетоводител, с 20 години стаж, както и голям опит! - Колко преви 2+2? - А колко трябва да прави? - Кога ви е удобно да започнете?
На този ден 07.07   175 г. – Комод е обявен за император на Римската империя. 1456 г. – При повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след...