С 356 млн. лв. се е стопил фискалният резерв

15.08.2018 | 09:40
по статията работи: econ.bg
От МФ са обяснили, че понижението се дължи основно на изплатените през май 2018 г. от Държавен фонд "Земеделие" над 441,2 млн. лв. директни плащания към селскостопанските производители за Кампания 2017
С 356 млн. лв. се е стопил фискалният резерв
Снимка: БГНЕС

За първата половина на годината фискалният резерв на България възлиза на 10,83 млрд. лв. Това става ясно от данни на Министерството на финансите (МФ). Само 5 месеца по-рано обаче, към края на януари, фискалният резерв е бил 11,2 млрд. лв., което е намаление от 356 млн. лв.

От МФ са обяснили, че понижението се дължи основно на изплатените през май 2018 г. от Държавен фонд "Земеделие" над 441,2 млн. лв. директни плащания към селскостопанските производители за Кампания 2017 по Схемата за плащане за селскостопански практики, които са благоприятни за климата и околната среда - зелени директни плащания. "Предвид сроковете за сертифициране, верифициране и заявяване на изплатените средства за възстановяване от ЕК, изплащането на средствата по ОСП и другите програми и фондове на ЕС е съпроводено от известно технологично време, след което ЕК ефективно възстановява направените разходи от националния бюджет", уточняват още от финансовото ведомство.

По-детайлен поглед върху данните показва още, че размерът на фискалния резерв към 31 октомври 2017 г. е малко над 12. млрд.  лв., което е намаление с 1,2 млрд. лв. От МФ обясниха, че трудно може да се направи прецизна оценка на всички трансакции за посочения период, които се отразяват в изменение размера на наличностите, респективно размера на вземанията от ЕК за сертифицирани разходи, аванси и други, които влияят в увеличение или намаление на размера на фискалния резерв.

"Но може да се посочи, че с най-съществен принос за нетното намаление на размера на фискалния резерв за разглеждания период са изплатените през месец януари 2018 г. погашения по ДЦК, емитирани на вътрешния пазар, в размер на 1,05 млрд. лв. в съответствие със спецификата на календара по обслужването на ДЦК", уточняват от финансовото ведомство.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
- Келнер, какво пие русата дама в ей там??? - Скъпо 32-годишно уиски, господине... - Аха... Поднесете ѝ тогава три бучки лед от мен!!!
На този ден 24.01   41 г. – По време на Палатинските игри в Рим Касий Херея убива император Калигула. 1848 г. – Започва Калифорнийската златна треска в Сакраменто. 1862 г....