Таванът за пенсиите остава и догодина

12.09.2013 | 08:30
по статията работи: Ралица Стоянова
Най-справедливият начин е таванът да отпадне за всички, смята социалният министър. Това обаче би струвало 120 млн. лв. за 2014 г.
Таванът за пенсиите остава и догодина
Снимка: Econ.bg

Таванът за новоотпуснатите пенсии няма да отпадне от 2014 г., няма и да се повиши. Не трябва да се отваря прекалено много ножицата между минималните и максималните пенсии, обясни социалният министър Хасан Адемов.

"Най-справедливият начин е таванът да отпадне за всички, смята министърът. Това обаче би струвало 120 млн. лв. за 2014 г. "Очевидно е, че справедливо решение на въпроса няма. Важно е да намерим по-малко несправедливото решение. Към това ще се стремим", каза Адемов, пише в. "Сега".

Социалният министър подчерта, че таванът на пенсиите е само един от елементите на осигурителната система и няма как да се даде отговор какво ще стане с него, без да се съпостави с останалите компоненти.

Сега пенсионерите могат да получат най-много 35% от от максималния осигурителен доход, което означава, че при увеличението му таванът ще стане 840 лв. от 770 лв. сега. За сравнение - минималната пенсия е 150 лв.

Друг аргумент таванът да остане е, че ще завалят дела за дискриминация от хората, чиито пенсии остават ограничени, тъй като се предвижда отпадането на тавана само за новите пенсионери. Над 50 000 души в момента са ощетени от тавана. За над 40 000 от тях реалната пенсия е до 1000 лв.

Таванът за новите пенсии трябваше да падне през 2004 г., но оттогава три пъти е удължаван периодът на действието му. Ограничението е въведено през 1999 г. с реформата в пенсионната система с аргумента, че тогава пенсиите са се отпускали само на базата на дохода от 3 години стаж преди 1997 г. За да си докарат повече пари за старост, някои хора са се осигурявали върху огромни суми точно преди пенсионирането си.

И в момента има пенсионери, които биха вземали и над 10 000 лв. пенсия, ако го няма тавана, и това е аргументът на експертите, които искат освобождаване само за новите пенсии. Някои от потърпевшите стигнаха дори до съда в Страсбург, но съдиите там отсякоха, че всяка държава има право да въвежда ограничения, за да гарантира стабилността на пенсионната си система.


Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На тоз ден 15.03   44 г. пр.н.е. – Юлий Цезар е посечен от Марк Юний Брут и група римски сенатори по време на заседанието на Сената на Римската империя. 1493 г. – Христофор Колумб...