Таванът на пенсиите пада за сметка на IT сектора

18.09.2013 | 10:00
по статията работи: Ралица Стоянова
Увеличават миксималния осигурителен доход, за да премахнат тавана върху новите пенсии
Таванът на пенсиите пада за сметка на IT сектора

За кого да падне и за кого да остане таванът на пенсиите обсъждат експертите от Консултативния съвет за усъвършенстване на осигурителната система и социалното министерство.

Според действащото законодателство от 1 януари 2014 г. без таван на парите за старост ще бъдат само новите пенсионери. За близо 53 хиляди души обаче ограничението ще остане да действа, въпреки че са се осигурявали върху високи доходи и пенсиите им би трябвало да са над сегашния таван от 770 лв.

Да се премахне ограничението за всички изглежда невъзможно при огромния дефицит във фонд "Пенсии". Държавата не може да осигури необходимите 120 млн. лв. допълнителни разходи за догодина, обяви социалният министър Хасан Адемов. Най-вероятният сценарий е таванът да се премахне само за новоотпуснатите пенсии, а за старите - да се увеличи със 70 лв. до 840 лв., пише в. "Стандарт". 

Сумата се получава при завишаване на максималния осигурителен доход от 2200 на 2400 лв., който се обмисля от правителството (таванът на пенсиите е равен на 35% от максималния осигурителен доход). Така догодина броят на ощетените пенсионери ще намалее от 53 хиляди на 32 хиляди. При този вариант бюджетът ще трябва да търси само около 10 млн. лв.

Увеличаването на максимума, върху който се начисляват осигуровките обаче, предизвиква силно недоволство сред хората с по-високи трудови доходи. Затова все повече привърженици набира вариантът вместо да расте максималният осигурителен доход, да се промени съотношението му спрямо тавана на пенсиите. Експертите от социалното министерство и от Консултативния съвет по пенсионна реформа обмислят този процент да се завиши от 35 на 40%. Така догодина най-високата "стара" пенсия ще стане 880 лв.

Увеличаването на максималния осигурителен доход с 20% от 1 януари ще бъде удар върху ИТ сектора. Това предупредиха шефовете на Българската асоциация на софтуерните компании БАСКОМ. Според тях подобна мярка ще накаже младите, можещи и знаещи компютърни специалисти, които в никакъв случай не са представители на богатите българи. Средната работна заплата в индустрията е 2400 лв. Това означава, че по-голямата част от наетите ще бъдат натоварени с по-големи осигуровки.

Близо 40 хиляди души са заети в ИТ сектора у нас, който единствен остана почти незасегнат от икономическата криза, отчитат от БАСКОМ. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 24.04   1479 г. пр.н.е. – Тутмос III става фараон на Египет. 1184 г. пр.н.е. – Гърците влизат в Троя с помощта на Троянски кон (по предания). 1771 г. –...