Такси и услуги в София скачат двойно

07.03.2011 | 07:20
по статията работи:
16 от общо 264 общини вдигат местни данъци и такси през 2011 г.
Такси и услуги в София скачат двойно

Столичната община ще вдигне цените на 13 административни такси и 8 услуги по предложение на зам.-кмета по финансите Минко Герджиков. Мотивите за увеличението са, че така ще се постигне "по-голяма справедливост при определяне размера на местните такси и услуги и ще се подобри обслужването на гражданите". Предложението ще бъде гласувано на следващото заседание на общинския съвет в средата на месеца.

Основните такси, които вдига администрацията, са за техническите услуги и тези от дирекция "Архитектура и градоустройство". Заверката на копие от документ формат А4 от дирекция "Информационно обслужване и технологии" към Голяма община и от районните администрации вече ще е 1 лв., съобщи в. "Сега".

Двойно, на 2 лв., поскъпва и двустранно завереното копие в същия формат. Скачат цените и на документите за определяне на строителна линия и нов строеж. Вместо досегашните 10 лв. гражданите ще плащат по 20 лв. За издаване на удостоверения за териториално и селищно устройство също ще се плаща двойно - по 10 лв. За заверяване на преписи от документи и на копия от планове и документацията към тях таксата е по 1 лв. за всеки лист. Общата сума обаче не трябва да е по-малко от 10 лв. независимо от броя на документите.

Завишават се и таксите за административни услуги. Например издаването на удостоверение за идентичност на имена вече ще излиза 5 лв. вместо 3.50 лв. Удостоверението за наследници обаче запазва цената си от 5 лв. Издаването на заверено копие от акт за общинска собственост и други книжа от архива на "Общинска собственост" ще струва по 10 лв. вместо сегашните 7.50 лв.

За изготвянето на проект за поставяне на временно съоръжение като будка например се въвежда нова такса и вече ще се дават по 20 лв. Издаването на служебни бележки и удостоверения ще излиза 15 лв. Комплектуването на преписка за изкупуване право на собственост от физически или юридически лица върху земя с учредено право на строеж се вдига на 30 лв.

От наредбата отпада туристическата такса, която бе заменена от данък. По това перо столицата очаква приходи от 3.5 млн. лв. т.г.

Само 16 от общо 264 общини вдигат местни данъци и такси през 2011 г. Това са предимно по-малките и бедни общини, където данъците не са вдигани от години и заради натрупаната инфлация се налага да бъдат актуализирани, съобщи БиТи Ви. В Кърджали например се увеличава само таксата смет. В Плевен и още пет общини пък има намаляване. В Пловдив няма повишения. В София официално няма увеличени данъци, но заради направеното презониране много имоти попаднаха в по-скъпи райони. Така около 90 хил. столичани ще платят между 20 и 45% по-висок местен налог.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Женевски конвенции
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 23.02   303 г. – Римският император Диоклециан започва масови гонения срещу християните. 840 г. – Пиетро Традоник подписва Pactus Lotharii с франкския крал Лотар I, с...