Тегленето на пари от банкомат поскъпна

01.03.2021 | 14:50
по статията работи: econ.bg
С над 30 на сто от банката, издала картата, и със 17 процента от устройство на чужда банка
Тегленето на пари от банкомат поскъпна
Снимка: под лиценза на creative commons

С над 30 на сто е поскъпнало за година тегленето на пари от банкомат на банката, от която е издадена картата. Това става ясно от данните на Българската народна банка. Така при теглене на пари от банкомат средната такса, която плащат потребителите, е 25 ст. Година по-рано това е струвало 19 ст. - със 6 ст. по-малко.

С повече като сума е поскъпнала операцията при теглене на пари от банкомат на друга банка. Преди година таксата е била 98 ст., докато сега това ще ви струва 1,15 лв. - със 17 ст. повече, увеличението също е със 17 на сто.

От данните на БНБ става ясно още, че печалбата на банковата система към 31 януари е 77 млн. лева и расте с 48,5% (25 млн. лв) на годишна база.

Тегленето на пари от каса в клон на банката е значително по-скъпо. Преди година това е струвало средно 2,26 лв. плюс 0,27% от стойността на изтеглената сума, докато според новата справка на БНБ сега е вече 2,81 лв. плюс 0,41% от стойността. Има увеличение и на средните месечни такси за обслужване на разплащателни сметки. Сега тази такса е 2,97 лв., а ако към сметката има и издадена карта, е 2,44 лв. Преди година двете такси са били съответно 2,39 и 2,23 лв. Внасянето на пари по разплащателна сметка в офис на банката преди една година е било таксувано от трезорите само когато сумата е над 3652 лв., докато според новата справка безплатно сега е за суми средно под 3552 лв. Откриването на сметка е поскъпнало от средно 1,94 на средно 2,25 лв.

Единственото намаление в средната такса е за закриване на разплащателна сметка в офис, открита до шест месеца преди това. Тя е 2,58 лева - с 42 стотинки по-малко.

Печалбата на банковата система към 31 януари е 77 млн. лева и расте с 48,5% (25 млн. лв) на годишна база, показва банковата статистика. Това е първото увеличение от година назад. През цялата 2020 г. кредитните институции регистрираха спад на финансовия си резултат, което се обяснява с по-слабата икономическа активност при извънредната ситуация заради коронавирусната пандемия. В края на първия месец на тази година активите на банковата система достигат 124,5 млрд. лева при ръст от 0,4%. (530 млн. лева).

Оцени статията:
1.00/1
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 23.04   181 г. пр.н.е. – В Рим е открит храмът на Венера, превърнал се в място за поклонение на куртизанките. 1348 г. – Крал Едуард III учредява Орден на жартиерата в...