Теменужка Петкова: Бизнесът да купува ток чрез двустранни договори

04.07.2019 | 17:35
по статията работи: econ.bg
"Това им гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват", каза тя пред журналисти в парламента
Теменужка Петкова: Бизнесът да купува ток чрез двустранни договори
Снимка: под лиценза на creative commons

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова препоръча на бизнеса да купува ток на базата на двустранни договори. "Това им гарантира една предвидимост по отношение на разходите за електрическа енергия и по-голяма устойчивост във връзка с производството, което те осъществяват", каза тя пред журналисти в парламента.

Министърът коментира темата след като Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ) вчера отново заяви, че свободният пазар на ток у нас е манипулиран и силно спекулативен", след като цената на електроенергията, договорена в сегмента "ден напред", бе най-високата в цяла Европа - за един мегаватчас тя достигна 195.4 лв. базова мощност или два пъти повече от средното ниво за ЕС и с 84% над цената за предишния ден - 2 юли. Днес темата трябваше да се обсъжда в парламентарната енергийна комисия, но заседанието се отложи.

По думите на министър платформата "ден напред" е създадена да удовлетворява потребностите от електрическа енергия само ако в определен момент някой има необходимост от допълнително количество.

В отговор на обвиненията за манипулации Петкова увери, че държавата спазва стриктно Закона за енергетиката. Тя припомни, че след промените в закона от минатата година цялото количество електрическа енергия от всички производители на ток се търгуват само на Българската независима енергийна борса (БНЕБ). Освен това предприятията от държавната енергетика осигуряват приблизително 60% от търгуваната електрическа енергия на борсата. "Това, което се получи като флуктуации в рамките на тези първи няколко дни на месец юли, компетентен орган е Комисията за енергийно и водно регулиране", добави министър Петкова.

Според енергийния министър БНЕБ работи както всяка друга борса в Европа. По думите й проблемът е само за тези предприятия, които не са успели да купят ток на базата на двустранни договори, затова те са купили чрез платформата "Ден напред".

"Ако има някакво напрежение по отношение на цената, трябва да е ясно, че тя се отнася единствено и само за платформа "Ден напред", заяви Теменужка Петкова и напомни за съществуването на още две платформи на борсата - за двустранна търговия и в рамките на деня.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 13.10   1307 г. – Над 140 тамплиери във Франция са арестувани от агенти на Филип IV, след което са измъчвани, за да признаят обвинения в ерес. 1582 г. – Поради...