Темида не може да съди българи в чужбина за неуредени сметки в България

18.05.2018 | 15:55
по статията работи: econ.bg
Вече е факт първото дело, заведено от EVN Топлофикация за неплатена сградна инсталация срещу пловдивчанин, живеещ от 8 години в Лондон, което българските съдилища отказват да разгледат, поради липса на компетентност на съда
Темида не може да съди българи в чужбина за неуредени сметки в България
Снимка: БГНЕС

Родните съдилища не могат да съдят постоянно живеещи в чужбина българи по дела, заведени срещу тях от монополисти. Това е указано в регламент 1215/2012г. на ЕС, според който подобни искове трябва да се гледат в страната, в която живее потребителят. Вече е факт първото дело, заведено от EVN Топлофикация за неплатена сградна инсталация срещу пловдивчанин, живеещ от 8 години в Лондон, което българските съдилища отказват да разгледат, поради липса на компетентност на съда. Това съобщи адвокат Маргарита Балабанова от Пловдивцитирана от в. "Монитор". Тя е част от екипа на Сдружението за правна помощ на потребителите и е специалист в областта на търговското, облигационното и потребителското право.

Случаят с пловдивчанина Александър Картунков започнал през лятото на 2016 г. Мъжът живеел от 2010 г. постоянно във Великобритания и си идвал у нас един път в годината. Когато преди две години се прибрал за кратко в Пловдив, разбрал, че срещу него монополистът е завел общо 4 дела за неплатена такса „сградна инсталация”. Исканите суми били за различни периоди, като се започвало от 2011 г.

„Той изобщо не е бил уведомяван за тези дела, защото не е имало никой на адреса на апартамента му в Пловдив, който да получи тези съобщения. Съответно срещу него са изкарани 4 изпълнителни листа и са образували дела по опростената процедура, без да се мине през съдебни производства по същество. Само че според закона тази процедура (заповедно производство) не се прилага за лица, които живеят постоянно в чужбина”, е категорична адвокат Балабанова.

По думите й тази процедура се използва при безспорни вземания, при които обикновено длъжниците просто нямат възможност да платят. „А в България се използва за злоупотреби и дори за спорни вземания. В тази процедура длъжникът, ако не подаде възражение в 14-дневен срок от получаване на молбата, срещу него се вади направо лист и се образува изпълнително дело. Но в случая Александър, не е получил документите?!…От съдебния изпълнител са му лепнали съобщение на входната врата, срокът за възражение е изтекъл, а потребителят изобщо не е разбрал и не е имал възможност да възрази, защото не живее в България”, обяснява юристът.

Затова чак през 2016 г. Картунков научил, че е на мушката на частен съдебен изпълнител. За продан била обявена негова наследствена къща в близкото до Пловдив село Труд.

„Те са посегнали към тази къща, която е негово наследство от баща му. Той не я използва, но имотът има сантиментална стойност за него”, казва Балабанова. Натрупаната сградна инсталация била за апартамента на Александър Картунков в Пловдив, в който абсолютно никой не е живял през всичките тези осем години.

По едно от четирите дела от монополиста са претендирали за изплащане на 792 лева главница, които заедно с адвокатските хонорари и таксите на чси-то набъбнали до 2045 лева. По другото дело за сградна инсталация от 2013 г. основната сума била 878 лева, които, отново с такси и хонорари, достигнали до 1826 лева. Третото дело било за 1425 лева, а последното – за общо 1444 лева. След като Александър Картунков разбрал за делата, отишъл в Сдружението за правна помощ на потребителите и ги упълномощил да защитят правата му.

Оттам завели насрещни дела срещу EVN Топлофикация, с които било доказано, че Картунков не живее в България и е трайно установен в Обединеното кралство. Исканията да бъдат отменени изпълнителните листове били удовлетворени от окръжния съд в Пловдив. От EVN Топлофикация обаче се заинатили и завели нови две дела срещу Александър Картунков, но този път не по бързата процедура, а като обикновени искови молби, за да се опитат да вземат някакви пари от него.

От Сдружението за правна помощ на потребителите направили възражения по делата, че те не са подсъдни на съдилищата в България съобразно европейския регламент 1215/2012 г. Според този регламент искове срещу потребител се предявяват в държавата, където лицето обичайно живее. Така още районният съд в Пловдив постановил със свои определения, че „образуваните производства пред настоящия съд се явяват недопустими и следва да бъдат прекратени”. По едно от тези две дела от EVN Топлофикация обжалвали пред окръжния съд в Пловдив. Александър Картунков предоставил доказателства, че живее постоянно в Лондон от много години. Той дал на съда преведена от английски своята шофьорска книжка, издадена във Великобритания с посочен адрес в Лондон.

Освен това представил и карта с национален осигурителен номер, също издадена във Великобритания. Дал на българския съд и заявление, че е регистриран в Обединеното кралство още през август 2009г. в регистъра за занаятчийски и оперативни професии. Окръжният съд в Пловдив цитира член 17, алинея 1 от европейския регламент 1215/2012, според който „по отношение на дела във връзка с договор, сключен от лице – потребител, за цел, която може да се приеме, че е извън неговата търговска дейност или професия, компетентността се определя от настоящия раздел”, а според член 18, алинея 2 от същия регламент „другата страна по договора, сключен с потребител, може да предяви иск срещу потребител само в съдилищата на държавата членка, където има местоживеене потребителят”. Така според окръжният съдия Екатерина Мандалиева под местоживеене по смисъла на европейския регламент, се разбира „мястото, където лицето фактически живее, без значение дали е извършена административна регистрация, или не”, което е в съответствие с КМЧП.

От EVN Топлофикация отново не се примирили със загубата и обжалвали във Върховния касационен съд това определение на окръжния съд от 1 юни 2017 г. На 9 октомври 2017 г. от ВКС се произнасят в полза на Александър Картунков и Сдружението за правна помощ на потребителите. Според върховните съдии частната касационна жалба срещу определението на окръжен съд Пловдив е недопустима поради необжалваемостта на въззивното определение и следва да бъде оставена без разглеждане, са категорични от ВКС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 22.10   1575 г. – Основан е град Агуаскалиентес. 1633 г.– Китайската династия Мин побеждава Холандската източноиндийска компания в Битката в залива Люолуо,...