Технологията зад биткойн се оказа подходяща за големите банки на „Уол Стрийт“

07.04.2016 | 14:45
по статията работи: Даниел Василев
Те експериментират с различни начини за използването ѝ в дейността си
Технологията зад биткойн се оказа подходяща за големите банки на „Уол Стрийт“
Снимка: Guliver/Getty Images

Някои от най-големите световни банки, като J.P. Morgan и Citigroup успешно тестваха технологията за съхраняване на информация, позната като блок-верига, която стои в основата на криптовалутата биткойн, като извършиха кредитни суапове, предаде Wall Street Journal. Освен тях участие в теста са взели Bank of America и Credit Suisse. Резултатите може да спомогнат за увеличаване на популярността ѝ между водещите финансови институции на света, смятат анализатори.

Изтъргуваните суапове са по своята същност договори за застраховка, които стават активни ако стойността на акцията спадне, а процесът на съхраняване на информацията за борсовите инструменти може да се превърне в затруднение за финансовите институции. Банките извършват връзката между купувачите и продавачите и предават данните на централата за съхраняване на информация за всички транзакции – Depository Trust & Clearing Corp (DTCC). Новият тест на двете банки показа, че съхраняването на информацията може да се извършва чрез блок-веригата – общ регистър, достъпен за всяко лице, точно както са достъпни споделените файлове в обща мрежа.

От DTCC сега ще направят обсъждания на това дали резултатите са задоволителни и дали новата технология е достатъчно сигурна за записване на данните за търговията с кредитни суапове – пазар, на който се търгуват трилионни долари дневно. „Все още мастилото на публикуваните резултати не е изсъхнало, но данните са позитивни“, коментира главният диркетор на DTCC Крис Чайлдс, който се занимава с наблюдаване на борсовата търговия.

Освен това тестът показва възможните приложения на блок-веригата за много фундаментални дейности на „Уол Стрийт“. И докато самата криптовалута биткойн все още е забулена в регулаторна неяснота, а стойността ѝ на моменти е волатилна, гръбнакът зад нея привлича изключително голямо внимание от страна на класическите финансови институции.

Вече много от големите банки създадоха екипи и инжектираха милиони долари, за да разработят начин за прилагане на блок-веригата в операциите си. Чрез него те ще се опитат да елиминират посредниците в тразакциите си и да намалят разходите си. По-рано тази седмица Barclays обяви, че ще партнира със стартъпа Circle Internet Financial, използващ биткойн, за да извършва разплащанията между потребителите си. Анализаторите от Autonomous Research посочиха, че използването на блок-веригата може да намали цените на сетълментите по сделките с една трета, което ще спести 16 милиарда долара годишно, както и да намали изискванията за съхранявани средства от банките със 120 милиарда.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
SIXENSE GROUP - СИКСЕНС ГРУП SIXENSE Group е глобална компания, базирана на 5 континента, развиваща...
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
РАЙС ЕООД Търговия и сервиз на офис техника.
Резултати | Архив
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Женевски конвенции
Между приятели: - На кого е кръстена дъщеря ви Гертруда? - На дядо си Пенчо. - ?!? - Беше герой на труда....
На този ден 16.04   1071 г. – С превземането на Бари Италия се освобождава напълно от Византийска власт. 1346 г. – В Скопие Стефан Душан обявява създаването на Сръбско царство,...