Тол-системата ще фалира транспортни фирми

02.10.2017 | 16:25
по статията работи: econ.bg
Тази седмица ще бъдат отворени финансовите оферти на кандидатите за изграждане на тол - системата у нас, които имат по-голямата тежест в крайния резултат - 70 процента
Тол-системата ще фалира транспортни фирми
Снимка: БГНЕС

Повишаването на таксите за движение по пътната мрежа чрез тол-системата ще доведе до сериозни загуби на транспортните фирми. 

Това каза пред БНР Койчо Русев, председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт, Националната транспортна камара и член на УС на АЕБТРИ. 

Според него, продължава да има неизяснени въпроси. Основната причина е недостигът на пари за ремонт на пътищата. 

Съгласни сме, че състоянието на пътната мрежа, извън магистралите и някои от първокласните пътища, все още е плачевно. Но трябва да се потърси справедливо решение. Трябва да се намери такъв начин, който да разпредели тази потребност справедливо сред всички участници в транспортния процес, да се види кой какво внася в бюджета и да се прецени, каза Русев. 

Той подчерта, че в Европа – там, където е въведена, тол-системата обхваща средно около 15% от общата пътна мрежа, а при нас се говори за 50 и до 80%. По думите му, трябва да се изясни дали въобще има нужда от тази тол-система. 

Според него има форми и средства да се реши въпросът без тази система, например чрез акциза. Една от причините е, че през България минава голям транзитен поток и този поток плаща много по-малко отколкото в други държави. 

Какво пречеше да се направи така, че тези, които минават през България, да имат условия да зареждат гориво на по-ниска цена, като от тази цена ще остане акцизът, който е 33% върху цената, на която се добива горивото, и допълнително 20% ДДС – стотици милиони ще дойдат само от това хората да си пълнят резервоарите в България, ще се създаде допълнително производство и това ще е положително за цялата държава. Има варианти, трябва да се мисли, подчерта Русев.

Според него браншът е готов за диалог, но никой не чува неговия глас. 

Тази седмица ще бъдат отворени финансовите оферти на кандидатите за изграждане на тол - системата у нас, които имат по-голямата тежест в крайния резултат - 70 процента. Участниците в търга са общо 6 чужди и български консорциуми. Досега се оценяваха техническите параметри в предложенията. 

По темата за тол-системата в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Пътната агенция твърдят, че са изправени пред параграф 22. Ползите – въвеждане на по-справедлив модел на заплащане за преминаване по пътищата, ще се таксуват тези, които разрушават най-много и амортизират повече. 

С тол-системата България ще се възползва от стратегическото си географско положение. Транзитният тежкотоварен трафик ще се таксува адекватно, а не както сега – 21 лв. на фона на цената в Сърбия, която е до 180 лв. за преминаване. Има и съпротива срещу новата система - 14 обжалвания на процедурата по обществената поръчка. Държавата ще заведе иск срещу най-често обжалващите обществената поръчка фирми. Одиторска 1/2 компания оценява пропуснатите ползи за държавата от забавянето. 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Женевски конвенции
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Иванчо пита вкъщи: - Тате, как разговарят змиите? Бащата поглежда тъщата и подхвърля: - Защо мълчиш? Детето се интересува!..
На този ден 15.11   1315 г. – В борбата си за независимост войските на новосъздадената Швейцарска конфедерация побеждават австрийската армия в битката при Моргартен. 1533 г. – В...