Топлоенергията може да поевтинее значително от 1 юли

01.06.2012 | 14:22
по статията работи: Петър Чернев
Досегашната прогноза на ДКЕВР е направена при сега действащата цена на природния газ
Топлоенергията може да поевтинее значително от 1 юли

Прогнозата на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ за по-ниски цени на парното отопление от 1 юли е направена при сега действащата цена на природния газ. Ако цената на "синьото гориво" бъде намалена, то ще се понижат с по-голям процент и цените за топлинна енергия за отделните топлофикации.

Това заяви след днешното открито заседание на комисията председателят й Ангел Семерджиев. С представители на  всички топлофикационни дружества днес бяха разгледани предложенията, изготвени от ДКЕВР, за цени от новия
регулационен период - 1 юли 2012 г.

Те предвиждат понижение на цените на парното отопление в почти всички градове, информира БТА. За клиентите на най-голямата топлофикация - тази в София, обаче, цената се предвижда да бъде увеличена с 0,5 процента. В Русе същевременно цените трябва да се увеличат с 11,6%. Във всички останали градове се предвижда намаляване на цената на парното отопление, като най-голямо ще е понижението за "Топлофикация Пловдив" - с 29,6 на сто.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Бургас" Въльо Дучев  изрази несъгласие с определените разходи за амортизация. Той подчерта, че в доклада е посочено, че всички дружества са в лошо или относително лошо финансово състояние. По този повод беше обяснено, че компаниите използват използват природен газ. В допълнение Дучев попита не е ли виновен и регулаторът за това лошо финансово състояние на дружествата, което се описва в доклада.

Икономическият директор на ТЕЦ "Брикел"-Гълъбово Цветелин Жоевски също изрази неудовлетворение за цените на електроенергия и за топлоенергия. "Не е отчетена спецификата на дружеството", каза той.

На 8 или 11 юни се очаква в енергийния регулатор да постъпи предложението на "Булгаргаз" на нови цени на "синьото гориво" от 1 юли, информира БГНЕС.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Holiday Inn Sofia Добре дошли в най-новия 5-звезден хотел в София.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Женевски конвенции
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 26.04   1336 г. – Франческо Петрарка изкачва връх Ванту – символичен рожден ден на алпинизма. 1802 г. – Наполеон Бонапарт подписва обща амнистия, която позволява...