Трайков представи предимствата на свободния енергиен пазар

16.09.2010 | 12:15
по статията работи:
Световният енергиен елит дискутира в Канада възможностите за достъп до модерна енергия на достъпна цена
Трайков представи предимствата на свободния енергиен пазар

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков участва в ХХІ Световен енергиен конгрес в Монреал, Канада. Форумът събра от 12 до 16 септември 2010 г. повече от 3500 световни лидери от различни страни, министри, бизнес организации и енергийни експерти, сред които председателя на Европейския парламент Йежи Бузек, Генералния секретар на ООН Бан Ки-Мун, премиера на Квебек Жан Шаре, министъра на природните ресурси на Канада Кристиян Паради и други.

„Новата енергийна технологична революция този път ще доведе до хуманитарна еволюция. Остават в миналото разбиранията за енергията като територии на битки за влияние и войни. Вярвам, че това ще остане в 19-20 век. Днес, в началото на 21 век, включително и в страни като нашата се изисква да бъдем гъвкави, за да стигнем безпрепятствено до новите начини, с които ще бъдат задоволявани енергийните потребности на хората. Това е интелектуално и технологично предизвикателство.", каза Трайков пред участниците във форума. Изказването му бе включено в сесията „Геополитика, енергийни пазари и търговия".

Министър Трайков представи предимствата на свободния енергиен пазар. Той подчерта координираните действия на страните от Европейския съюз за постигане на ефективна либерализация и ползите й за потребителите на енергия - чрез по-ниски цени и свободен избор на доставчик, съобщиха от МИЕТ.

Основните дискусии на конгреса бяха съсредоточени върху възможностите за достъп до модерна енергия за хората на достъпна цена, условията за изграждане на сигурна система за енергийни ресурси и доставката им, както и защитата на околната среда при производството, преноса и потреблението на енергия. Оживени дебати предизвика темата за връзката между демографското развитие на планетата, икономическия растеж и климатичните промени.

В рамките на форума министър Трайков се включи в Министерската кръгла маса на Световните енергийни лидери и в Диалога на високо равнище за насърчаване на инвестициите в електрогенериращи мощности в ЮИЕ.

В центъра на дискусиите бяха предизвикателствата пред енергийния сектор и ролята на Световния енергиен съвет за постигане на енергийна сигурност и устойчиво развитие.

Министър Трайков представи пред участниците в Диалога на високо равнище политиката на българското правителство за привличане на инвестиции в електропроизводството и ролята на нашата страна в региона.

Бяха проведени и срещи с президента на френската агенция ADEME, с Канадската агенция за експортно финансиране, Центъра за изследвания и иновации на Отава, Канадския съвет на ръководителите на водещите компании в Канада (CCCE), както и срещи с канадските компании Bombardier, Hydro Qebec, SNC Lavalin и Plasco Energy Group.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Лекарят ми предписа 2 литра вода на ден. Сметнах я в кубчета лед и ми излезе 14 уискита...
На този ден 18.10   31 г. – В Рим по предварително начертан план е убит заговорникът Сеян. 1748 г. – Приключва Войната за австрийското наследство. 1795 г. – Обесена е Злата...