Трайчо Трайков поиска да го проверят заради случая "Каолин"

04.07.2012 | 09:50
по статията работи: Елица Елефтерова
Бившият министър притежава 278 акции от емитираните 50 млн. акции от капитала на "Каолин АД"
Трайчо Трайков поиска да го проверят заради случая "Каолин"

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков сезира Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси във връзка с публикации в отделни медийни групи, които поставят под съмнение репутацията му и управленските му решения, се казва в съобщение, изпратено от името на Трайков. Трайков Трайков поиска комисията да го провери заради притежаваните от него акции в "Каолин".

"Сезирам лично Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, защото вярвам в институционалния подход при установяването на истината в България", каза Трайков. Той подчерта, че е наясно, че комисията е съставена на политически квотен принцип, но вярва в компетентността и съвестта на юристите, които са натоварени с ангажимента да се произнесат по подобни въпроси.

Трайков притежава 278 броя акции от емитирани 50 млн. акции от капитала на "Каолин АД", закупени при първоначалното публично предлагане на акции на дружеството на БФБ на 18 април 2007 г. Те съставляват дял от 0,00000556 или по-малко от шест десетохилядни от процента части от капитала на дружеството.

Към настоящия момент борсовата им цена е приблизително 560 лв. Тези акции са част от инвестиционен портфейл с книжа на няколко десетки дружества от БФБ, които Трайков притежава и е декларирал пред Сметната палата още при встъпването му в длъжност през 2009 г. С тях не са извършвани никакви действия в рамките на мандата му, както и към настоящия момент.

"Държа на името си и искам да запазя уважението на всички, които ме познават. Така че в случая и евентуално в бъдеще, такива ще бъдат моите реакции", категоричен е бившият министър.

Припомняме, че телевизия TV7 сезира Софийска градска прокуратура във връзка с разследване на журналист в медията. Разследването касае цените на варовика, който продава "Каолин" на частните енергийни компании ТЕЦ "Марица Изток 1" и ТЕЦ "Марица Изток 3".

Според проучването на телевизията компанията "Каолин", чийто мажоритарен собственик е Иво Прокопиев, е продавала на по-високи цени варовика за частните енергийни централи. Намекът е, че "Каолин" е един от основните виновници за повишаването цената на тока с 13% от 1 юли, защото продава скъп варовик за сероочистващите инсталации.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Бул Одит ООД Дружество за счетоводни консултации и одит.
Интерлийз ЕАД Лизинг на оборудване, транспорни средства, леки автомобили и др.
Резултати | Архив
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов се срещна с руския премиер Дмитрий Медведев в Туркменистан
  • Зимна приказка
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 16.09   1620 г. – От Плимут (Англия) потегля корабът Мейфлауър, чиито пътници създават в Плимут (Масачузетс), първата английска колония в Америка. 1794 г. – Стойко...