Три компании се сдобиха с първите 100% електрически автомобили

05.04.2011 | 15:08
по статията работи: Лили Бончева
Три компании се сдобиха с първите 100% електрически автомобили

Кметът на София Йорданка Фандъкова, министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и изпълнителният директор на "София Франс Ауто" Стоян Желев връчиха днес ключовете на новите собственици на първите три електромобила Peugeot iOn.

Собственици на колите са Societe Generale Експресбанк, телекомуникационният оператор Globul и рекламна агенция Argent.

picture_1_2000

Отляво надясно: Йорданка Фандъкова, кмет на Столична община, ТрайчоТрайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма и Стоян Желев, изпълнителен директор на "София Франс Ауто". Снимка: Societe Generale Експресбанк

 Автомобилът предлага 150 км пробег в стандартен европейски цикъл на движение с едно зареждане. Според експерти на Peugeot това е достатъчно за автономен режим, защото 90% от пътуванията са под 60 км.

Пълното зареждане на литиево-йонната батерия се извършва за 6 часа чрез стандартен контакт от домашната електрическа мрежа.

globul-ion-2_2144

Пръв изпробва новата придобивка на Globul четирикратният рали шампион на България Крум Дончев, който бе специален гост на церемонията. Снимка: Globul

Бързото презареждане става чрез специално зарядно устройство. С него батерията се зарежда за 15 минути до 50% от капацитета си и за 30 минути до 80% от капацитета си.

picture_2_2000

Отдясно наляво: Бертран Козароло - Изпълнителен директор в Societe Generale Експресбанк и Трайчо Трайков - министър на икономиката, енергетиката и туризма. Снимка: Societe Generale Експресбанк

Колите, които се продават за 36 хиляди евро, са оборудвани с всички екстри на съвременното автомобилостроене. Peugeot iOn e 100% електрически автомобил, който съчетава маневреност, високо ниво на сигурност и комфорт с безшумност и липсата на вредни емисии на електрическия двигател. Той разполага със сервоволан, светлини за мъгла, климатик, радио CD съвместимо с МР3 и Bluetooth, електро-управляеми стъкла и др.

 

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Свободна Безмитна Зона – Бургас АД Първокласни мултифункционални складове, митническо агентиране.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
ММС Инк. ЕООД Официален дистрибутор на Daikin-Япония. Лидер в производството на климатична техника.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Церемония по връчване на годишна международна награда „Карл Велики“
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
Блондинка звъни на оператора си: - Извинете, не ми работи интернетът... - А вие с рутер ли сте? Кратко мълчание... - Не, сама съм!!!
На този ден 11.04   1079 г. – Със заповед на полския крал е екзекутиран епископа на Краков Станислас, който по-късно е канонизиран и става покровител на Полша. 1241 г. –...