Три компании спечелиха търг за доставка на тръби за "Южен поток"

29.01.2014 | 18:50
по статията работи: Георги Георгиев
1 млрд. евро е общата стойност на сделката за офшорната отсечка на първия газопровод
Три компании спечелиха търг за доставка на тръби за "Южен поток"

Компанията South Stream Transport подписа договори с трима производители за доставката на общо 75 хиляди стоманени тръби. Те ще бъдат положени в морския участък на газопровода Южен поток“, се казва в прессъобщение на South Stream Transport.

От споразуменията става ясно, че германската компания Europipe ще достави 50% от тръбите. На второ и трето място по обем на поръчките са руските ОМК и Izhora Pipe с дялове съответно от 35% и 15%.

Договорите, които са на обща стойност от 1 млрд. евро, бяха подписани на официална церемония в централата на South Stream Transport в Амстердам.

По проект офшорната част от газопровода ще се състои от до четири паралелни тръби, всяка с дължина 931 километра, диаметър от около 81 сантиметра и дебелината на стоманените стени от 39 мм. Сключеният договор е за 75 хиляди стоманени тръби, всяка от които с дължина от по 12 метра. Те ще изграждат първия газопровод.

В момента тече търг за втората тръба, като се очаква договорите за доставката на компонентите за нея да бъдат сключени до края на март.

„Наблюдавахме производството и тествахме образци от тръбите на всяка компания, която участваше в търга, като всеки участник бе оценяван от екип от международни експерти. В резултат ние успяхме да сключим сделки за достатъчни количества тръби на конкурентни цени, като по същото време осигурихме нужните високи стандарти“, коментира Грефори Ричез, търговски директор на South Stream Transport.

Очаква се първите тръби да бъдат доставени на българските пристанища през лятото на 2014 г. Всеки сегмент ще бъде тестван с вода под високо налягане, преди да напусне фабриката. Така ще се проверява дали той е достатъчно качествен за да бъде положен по дъното на черно море.

По план монтирането на тръбите трябва да започне през есента да годината, а първата тръба трябва да заработи до края на 2015 г.

Оцени статията:
0/0
Коментирай
Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Предложи
корпоративна публикация
Венто - К ООД Проектиране, изграждане, монтаж и продажба на вентилационни и климатични системи.
Holiday Inn Sofia A warm "Welcome" to Sofia's newest 5 Star hotel.
Кооперативна охранителна фирма ООД КОФ ООД е специализирано дружество за комплексна охрана.
Резултати | Архив
  • Най-старата коневъдна ферма в света
  • Зимна приказка
  • Премиерът Бойко Борисов в Туркменистан
  • Зимна приказка
  • Най-старата коневъдна ферма в света
Мъж е в бара, пие и изглежда навъсен. - Какво ти е на теб? – пита барманът. - Бях женен три пъти и три пъти станах вдовец. Барманът иска да знае подробности. - Ами, първата се отрови с...
На този ден 22.03   235 г. – Максимин Трак е провъзгласен за римски император. 238 г. – Гордиан I и неговият син Гордиан II са провъзгласени за римски императори. 1136 г. –...